Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Στα ίδια χνάρια και ιδανικά

Εκατοντάδες αγωνιστές και νέοι τίμησαν και φέτος τη μνήμη των χιλιάδων ηρωικών μαρτύρων -αγωνιστών της Μακρονήσου
Εκατοντάδες αγωνιστές και νέοι τίμησαν και φέτος τη μνήμη των χιλιάδων ηρωικών μαρτύρων -αγωνιστών της Μακρονήσου
Ηταν εκατοντάδες οι αγωνιστές κρατούμενοι, αλλά και οι νέοι, που έφθασαν από όλες τις άκρες της χώρας και τίμησαν προχτές την Κυριακή το μεσημέρι τη μνήμη και τη θυσία των ηρωικών αγωνιστών της Μακρονήσου. Αυτών των ηρώων - μαρτύρων, που, με το θάνατό τους, με τα φρικτά βασανιστήρια, με την ηρωική αντίστασή τους, έγραψαν τη μοναδική ιστορία της Μακρονήσου, υπερασπίζοντας τα ιδανικά της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Λαϊκής Κυριαρχίας, αλλά και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, την οποία οι βασανιστές επιδίωκαν με κάθε μέσο να καταρρακώσουν, για να πετύχουν τους σκοπούς της διαβόητης αναμόρφωσης.

«Ηρθαμε σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο - θα πει ο Κώστας Κορτζίδης, μιλώντας από μέρους της διοίκησης της ΠανελλήνιαςΕνωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ- να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής, να καταθέσουμε λίγα λουλούδια, σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, σ' αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εδώ στο Μακρονήσι, πολλές φορές κάτω από φρικτά βασανιστήρια, υπερασπίζοντας τα ιδανικά της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Λαϊκής Κυριαρχίας...

Ηρθαμε εδώ να σας πούμε, σύντροφοι ακριβοί, όλους εσάς που έχετε φύγει από τη ζωή, πως δε σας ξεχνάμε, πως δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Τιμάμε ακόμα, σήμερα, και τους χιλιάδες αγωνιστές, που πέρασαν από δω, που ταλαιπωρήθηκαν, που βασανίστηκαν απάνθρωπα, που έχασαν την υγεία τους, έγιναν σακάτηδες, έχασαν τη λαλιά τους, τα λογικά τους, τρελάθηκαν από τα φρικτά βασανιστήρια».

Στη συνέχεια, ο Κ. Κορτζίδης άνοιξε ένα συγκλονιστικό «διάλογο» με τους νεκρούς αγωνιστές - μάρτυρες του Μακρονησιού, αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών του πλανήτη, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο βάρβαρο αμερικανοΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Καταλήγοντας, σαν να απολογούνταν στους νεκρούς συντρόφους, δεν παρέλειψε να τους πληροφορήσει πως η ΠΕΚΑΜ στάθηκε δίπλα στο λαό και στους αγώνες του, δεν έλειψε από κανένα προσκλητήριο, συνεχίζοντας να υπηρετεί τα ίδια ιδανικά, για τα οποία μαρτύρησαν κι εκείνοι.

Από μέρους του ΚΚΕ, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αγώνας των Μακρονησιωτών αποτελεί κορυφαία πηγή φρονηματισμού για τις νεότερες γενιές. Μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα Μακρονήσια, φυλακές και τόποι εξορίας, τόνισε ο Δ. Γόντικας, αλλά δεν έχει σταματήσει η προσπάθεια της άρχουσας τάξης και των ξένων υποστηρικτών της να χαλιναγωγήσουν τις συνειδήσεις, να διαμορφώσουν υποτακτικές συνειδήσεις, αλλά και να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού. Ο αγώνας του λαού συνεχίζεται στα ίδια αχνάρια, για τα ίδια ιδανικά, για τους ίδιους σκοπούς και, αργά ή γρήγορα, θα βρει δικαίωση, κατέληξε το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Αντωνίου και του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης.

Τέλος, διαβάστηκε ο κατάλογος 117 νεκρών, που έπεσαν στο μακελειό της 29/2 - 1/3/1948 και η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και το πένθιμο εμβατήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ