Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Κυνήγι» επιρροής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Η σύνθεση, αλλά και οι εξουσίες της συντονιστικής Γραμματείας της εταιρίας «Αθήνα 2004» το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και των διαγκωνισμών

 

Συνεχίζεται η «κούρσα» επιχειρηματικών κύκλων για τη δημιουργία ευνοϊκών συσχετισμών στην υπό σύσταση πενταμελή συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004». Στόχος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι η άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής επιρροής στην ΟΕΟΑ και ο έλεγχος στο μοίρασμα της «πίτας» των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, εντός της εβδομάδας και αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των πέντε μελών της Γραμματείας, ενδέχεται να αποφασιστεί και η σύνθεση της συντονιστικής Γραμματείας.

Το θέμα της συντονιστικής γραμματείας ήταν και το θέμα συζήτησης στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την πρόεδρο της εταιρίας «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα. Η πρόεδρος της εταιρίας - και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί - επιδιώκει να συγκροτήσει τη Γραμματεία με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για το προσωποπαγές σχήμα που δημιουργείται γύρω από τη Γ. Αγγελοπούλου και πιέζουν τον πρωθυπουργό να διανείμει ρόλους και σε άλλα πρόσωπα. Η πρόεδρος της ΟΕΟΑ μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε την παραίτηση - σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα - της αντιπροέδρου της εταιρίας Ν. Τζαβέλλα.

Την ίδια στιγμή, η Ν. Τζαβέλλα αναζητά το δικό της ισχυρό ρόλο μέσα στην πενταμελή Γραμματεία και προσπαθεί να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών (που κάνουν λόγο για παραίτησή της) στοχεύουν ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όσοι συνέβαλαν στη συμμετοχή της Ν. Τζαβέλλα στην «Αθήνα 2004», επιθυμούν τη διατήρηση στη θέση της για τους ευνόητους λόγους. Να σημειώσουμε ότι η Ν. Τζαβέλλα θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, πριν τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ρωτήθηκε χτες γιατί ο πρωθυπουργός δέχεται ξεχωριστά τη Γ. Αγγελοπούλου και ξεχωριστά τη Ν. Τζαβέλλα. Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, δήλωσε ότι «η κ. Αγγελοπούλου θα τον ενημερώσει, μετά την πρόσφατη ανάληψή των καθηκόντων της και η κ. Τζαβέλλα ζήτησε και αυτή να δει τον πρωθυπουργό». Σε άλλη ερώτηση αν η Ν. Τζαβέλλα τελεί υπό παραίτηση, ο Δ. Ρέππας απάντησε πως δε γνωρίζει κάτι σχετικό.

Συνάντηση Καραμανλή - Πάγκαλου

Τη συναίνεση της ΝΔ στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και την ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμών προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, εξέφρασε χτες για άλλη μια φορά, ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο.

Με δηλωμένη λοιπόν τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο Θ. Πάγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η ΝΔ «συμβάλλει στις προσδοκίες της Ελλάδας για την προετοιμασία και την άρτια διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω - σημείωσε ο Θ. Πάγκαλος - ότι η ΝΔ, η οποία διατηρεί τη δυνατότητα να ασκεί κριτική, όπου διαπιστώνει ελλείψεις ή καθυστερήσεις, έχει σκοπό να συμβάλει θετικά και ενεργά, ώστε να πετύχουμε την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και πως, γενικότερα, είναι διατεθειμένη να συμβάλει και στην επιτυχία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Στη συνάντηση Πάγκαλου - Καραμανλή παρευρέθηκε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε για ολιγωρία της κυβέρνησης στα ολυμπιακά έργα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στη συναίνεση «αλλά όχι συνενοχή» και στην επιτάχυνση των έργων για τους αγώνες. «Η ΝΔ, είπε, θέλει να βοηθήσει, ώστε να γίνουν οι καλύτεροι Αγώνες στην ιστορία του θεσμού» και ζήτησε τη σύσταση συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ