Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΤΩΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Ακόμη το ΥΠΕΧΩΔΕ αναζητά τους φακέλους κτιρίων που κατέρρευσαν!

Εχουν βρεθεί μόνο για τα 16 από τα 26 κτίρια. Και βέβαια, οι υπεύθυνοι για τις ζωές που χάθηκαν παραμένουν ατιμώρητοι

Οχτώμισι μήνες ακριβώς μετά τον καταστροφικό σεισμό, που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 7 του Σεπτέμβρη 1999, και ακόμη οι συγγενείς των 154 θυμάτων περιμένουν μάταια τη δίωξη των υπευθύνων... Η αρμόδια επιτροπή διερεύνησης των αιτίων της κατάρρευσης, που συστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ακόμη δεν έχει βγάλει τα πορίσματά της. Και το χειρότερο; Ακόμη αναζητάται μεγάλο μέρος των πολεοδομικών φακέλων για αρκετά από τα κτίρια αυτά! Κατόπιν αυτών, επόμενο είναι οι αρμόδιοι εισαγγελείς να μην έχουν τα πλήρη στοιχεία και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε διώξεις...

Το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπαθώντας ουσιαστικά χτες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σε ανακοίνωσή του παραδέχεται:

  • Από τα 26 κτίρια στα οποία υπήρξαν θύματα μόνο για τα 16 έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των φακέλων των οικοδομικών αδειών, καθώς και αδειών προσθηκών ή φακέλων αυθαιρέτου (αν υπάρχουν) και έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα.
  • Σε 7 κτίρια δεν έχουν βρεθεί οι πλήρεις φάκελοι και παρουσιάζονται έτσι σημαντικές ελλείψεις.
  • Σε 3 κτίρια δεν έχουν βρεθεί ακόμη στοιχεία των φακέλων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, πλήρεις φάκελοι έχουν βρεθεί για τα εξής κτίρια: Γκιώνας 4 (Μεταμόρφωση), Ναρκίσσου 40 και Δεκελείας (Μενίδι), Πύλου και Αχαΐας(Κηφισιά) , εργοστάσιο ΠΡΟΚΟΣ ΑΕ, εργοστάσιο ΦΟΥΡΛΗ, εργοστάσιο ΦΑΡΑΝ, Αριστοτέλους 140 (Μενίδι), Δέδε και Δαμασκού(Μενίδι), Κασσανδρή 60(Μενίδι), Τατοΐου 368Β (Μενίδι), εργοστάσιο ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ,Χρυσολωρά 21 και Ψυχάρη(Μεταμόρφωση), Τατοΐου 1 (Μενίδι), εργοστάσιο ΡΙΚΟΜΕΞ,Πίνδου 71 και Γ. Παπανδρέου (Ν. Φιλαδέλφεια), Καραολή - Δημητρίου και Σπάρτης(Παλατιανή), Σκαλκώτα και Βιζυηνού (Α. Λιοσίων), Τατοΐου 372 (Μενίδι), Σαρωνικού 23 (Α. Λιόσια).

Πού υπάρχουν ελλείψεις

Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν για τα εξής κτίρια: Οδός Μενεξέδων (Κηφισιά), εργοστάσιο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αγ. Τριάδος (Μενίδι), Σουλίου 173 (Μενίδι), Τατοΐου 131-133 και Κω (Μεταμόρφωση), 3η πάροδος Δεκελείας 100 (Μενίδι), εργοστάσιο ΒΙΟΚΥΤ ΕΠΕ,Αγ. Σαράντα και Ρόδου (Ν. Ερυθραία) καιΣουλίου και Μητρομάρα (Μενίδι).

Δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα στοιχείο των φακέλων στα εξής κτίρια: Μεγαλουπόλεως 26 (Κηφισιά) με χρόνο ανέγερσης το 1979 και αριθμό οικοδομικής άδειας 7399/79. Παπαφλέσσα και Ηρώων Πολυτεχνείου(Μενίδι) τετραώροφο κτίριο του 1980 και με αριθμό αδείας 1237/80. Στρατηγού Σύρμα 16 και Παναγούλη (Ανω Λιόσια). Αναζητούνται οι άδειες τριών κτιρίων στη Στρ. Σύρμα 12, 14, και 16μ αφού το ένα κτίριο συμπαρέσυρε το άλλο και υπήρξαν ανθρώπινα θύματα στο κτίριο Στρ. Σύρμα 16.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε μια εμφανή προσπάθεια να μειώσει τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, προσθέτει: «Η έρευνα των φακέλων γίνεται ανάμεσα σε 70.000 περίπου φακέλους οικοδομικών αδειών και φακέλων αυθαιρέτων της περιόδου 1972 έως και 1978, που υπήρχαν αταξινόμητοι στα αρχεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χρηματοδοτήσει εργασίες καταγραφής και ταξινόμησης των φακέλων αυτών (Δαπάνη μέχρι σήμερα 40.000.000 δρχ.) και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% των υπαρχόντων φακέλων, όπου και βρέθηκαν οι περισσότεροι. Οι εργασίες καταγραφής και ταξινόμησης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς».

Παρά τους υποτιθέμενους «εντατικούς ρυθμούς» όμως, γεγονός παραμένει ότι οι συγγενείς των θυμάτων ακόμη περιμένουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ