Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ούτε δραχμή για ασφαλιστικές εισφορές

Στρώνουν το δρόμο, προκειμένου το μέτρο να περάσει και στη στεριά

Με βόμβα στα θεμέλια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ισοδυναμεί η νομοθετική ρύθμιση που έχει έτοιμη η κυβέρνηση της ΝΔ για την ...ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την αύξηση των κερδών, των εφοπλιστών των επιβατηγών - τουριστικών πλοίων! Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία εντάσσεται στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση - αφορά τους εφοπλιστές κρουαζιερόπλοιων άνω των 1.500 κοχ, για τους οποίους προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των δικών τους και των ναυτεργατών προς το ΝΑΤ!

Ομως, το μέτρο αυτό δε θα αργήσει να επεκταθεί συνολικά σε όλες τις κατηγορίες, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ευθαρσώς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, αλλά, να «βγει» και στη στεριά. Επιπλέον, αποτελεί τμήμα του «πακέτου» των υπερπρονομίων που πρόσφερε η κυβέρνηση στους εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων, αφού, στο όνομα να υψώσουν την ελληνική σημαία στα πλοία και με τη βούλα της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ της ΠΝΟ, ικανοποίησε την αξίωσή τους για ειδικές συνθέσεις δηλαδή τη δραστική μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία.

Η ρύθμιση είναι με μορφή προσθήκης σε σχέδιο Νόμου και προβλέπει ότι, για να αντικατασταθεί το ναυτολόγιο τουριστικού πλοίου κατατίθεται από τον πλοιοκτήτη εγγυητική επιστολή «ποσού ίσου με τις προϋπολογισθείσες εισφορές πλοιοκτήτη και ναυτικών». «Μετά την εκκαθάριση του ναυτολογίου, δεν καταβάλλονται οριστικά οι τακτικές εισφορές πλοιοκτήτη και ναυτικών και το ΝΑΤ επιστρέφει στον πλοιοκτήτη την κατατεθείσα εγγυητική επιστολή», αφού έχει διαπιστωθεί προηγουμένως ότι έχει τηρηθεί από τον εφοπλιστή η οργανική σύνθεση που έχει συμφωνηθεί (δηλαδή η μειωμένη σύνθεση), η ναυτολόγηση επιπλέον της οργανικής σύνθεσης ενός δοκίμου από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και ότι «υφίσταται έγκριση του ΥΕΝ για τη ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτικών στις θέσεις των Ελλήνων ναυτικών που καθορίζονται από την οργανική σύνθεση πληρώματος του πλοίου».

Οσο για τις συνέπειες που θα επιφέρει στους ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους αυτές θα είναι ανυπολόγιστες. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων των Μηχανικών, των Θερμαστολαδάδων και των Συνταξιούχων ΝΑΤ «διαλύει το σύστημα κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας», «μετατρέπει το σύνολο της ελληνικής ναυτιλίας σε σημαία ευκαιρίας», «μετατρέπει τους ναυτεργάτες σε εργάτες χωρίς δικαιώματα» και «φορτώνει τον ελληνικό λαό με πρόσθετα βάρη χαρίζοντας δισεκατομμύρια στους εφοπλιστές». Επισημαίνουν ότι η πολιτική αυτή είναι αποτέλεσμα και συνέπεια του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών που φέρει την έγκριση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τονίζουν ότι αυτοί που θα στηρίξουν τη συγκεκριμένη διάταξη «αναλαμβάνουν εγκληματικές ευθύνες». Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους, να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ