Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ρίξε το δυνάστη σου στο βούρκο

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Κάτω από άλλες συνθήκες θα 'χες βγει στο μπαλκόνι, στην αυλή, να χαζέψεις το θέαμα, το χορό των κεραυνών, να «ακούσεις», που λένε οι Κρητικοί, τη μυρουδιά της γης. Ελα, όμως που είσαι εγκλωβισμένος στον κόμβο της Λυκόβρυσης. Κι αυτό που βλέπεις να πετάγεται από τον αγωγό στο πλάι σου, δεν είναι καν λασπόνερο της βροχής. Βοθρολύματα είναι από την υπερχείλιση στο παρακείμενο Κέντρο Λυμάτων. Κι ό,τι μέχρι εκείνη την ώρα σού ήταν μια παγερά αδιάφορη ραδιοφωνική είδηση, μια κινητοποίηση κάπου στην Πετρούπολη - διαμαρτυρία για την μπόχα από τη λυματολάσπη, νιώθεις πως σε αφορά άμεσα, έτσι που το αμάξι σου έχει γίνει αμφίβιο σε ένα ποτάμι αποχέτευσης.

Δεν αρκεί πια να τους μουντζώνεις, εξάλλου δεν μπορείς καθώς είσαι ήδη κοψοχέρης ξανά και ξανά...

Σκύψε λίγο στο χαρτί και διάβασε: Αντιγράφοντας τις εκτιμήσεις του ΟΑΣΑ η τάδε «μπανκ» εκτιμά ότι ως συνταξιούχος κολυμπάς στις παροχές! Από κοντά κάτι παπαγαλάκια του δικού μας σιναφιού, διαμορφώνουν κλίμα για το νέο ασφαλιστικό τοπίο που πρέπει, λέει, να διαμορφωθεί, αφού αλλάζει η εργασιακή πραγματικότητα. Σωστό ως γενική διατύπωση. Μόνο που μπάζει στον προσανατολισμό. Απλή αριθμητική λέει: Στα 30 αρχίζεις να μαζεύεις ένσημα. Με καθεστώς απασχολήσιμου στα 65 δεν έχεις μαζέψει ούτε καν τα ένσημα της 35ετίας που χρειάζεσαι για πλήρη σύνταξη. Είσαι όμως τυχερός, σου έχει δώσει ήδη ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να παραμείνεις άλλα δύο χρόνια «εθελοντικά» εκτός συνταξιοδότησης, να πας δηλαδή στα 67 μπας και μαζέψεις τα ένσημα.

Εχεις, βέβαια, κι άλλη επιλογή: Αντί να μετράς τι αντιπροσωπεύεις ως κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα, να μετράς τι σημαίνεις ως παραγωγός πλούτου. Αυτός ο δρόμος σε οδηγεί να αξιώσεις σύνταξη όσο πιο νωρίς. Εχεις ήδη κάνει αρκετούς πλούσιους με τη δουλιά σου.

Σκοντάφτεις στις δηλώσεις του υπουργού που λέει πως φταίει ότι είσαι οκνηρός για τα βάσανά σου; Απάντησέ του με τα στοιχεία της είδησης για τα πρόστιμα στους εφοπλιστές. Κι έτσι συνέχισε με μία προς μία τις «ειδήσεις» που σε βομβαρδίζουν. Είσαι, λέει, ακριβός και αντιπαραγωγικός, η SONY; Κάνε σημαία - καταγγελία την παιδική εργασία που είναι ενσωματωμένη σε κάθε προϊόν της. «Τρυπήσου», για να 'σαι σωστός Ευρωπαίος, σου προτείνει ο άλλος; Κάνε σημαία σου το «όχι» και πες και παραδίπλα ότι ποτέ δεν είναι αργά για αξιοπρέπεια.

Για να το μαζεύουμε, έτσι που είσαι ακόμα εγκλωβισμένος, ανάμεσα σε σύγχρονα έργα απόθεσης λυματολάσπης και ολυμπιακές διαδρομές πνιγμένες στο σκατό, τίποτα απ' όσα σου συμβαίνουν δεν είναι της κακής σου μοίρας. Το αν θα σηκώσεις όμως κεφάλι είναι και δική σου ευθύνη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Της ευημερίας το ανάγνωσμα (2006-09-29 00:00:00.0)
Σας έλειψε, πράγματι, αυτός ο «Τύπος»; (2005-11-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-12-13 00:00:00.0)
Το κράτος δεν προστατεύει ποτέ τους αδύναμους... (2001-09-20 00:00:00.0)
Βράζει η "πιάτσα" (1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ