Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτονται οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χτες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε δέχεται τις δηλώσεις του Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ, που αφορούν την Κύπρο.

«Αυτές είναι παλιές απόψεις» του Τούρκου στρατηγού, τις οποίες «εμείς δεν τις δεχόμαστε και τις απορρίπτουμε», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Οζγκιόκ είπε πως η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Αγκυρας στην Κύπρο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συγκαταλέγεται στους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής ασφάλειας της χώρας. Τις δηλώσεις Οζγκιόκ απέρριψαν με ανακοινώσεις τους και τα πολιτικά κόμματα.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφεύγει ο Ματσάκης

Σε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαγωγή και την παράνομη κράτησή του από τις κατοχικές αρχές θα προβεί ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις ο κ. Ματσάκης είπε ότι το μείζον ζήτημα είναι ότι απήχθη ενώ βρισκόταν σε περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε ακόμα ότι προχτές βράδυ έδωσε πολυσέλιδη κατάθεση στην κυπριακή αστυνομία, η οποία, όπως είπε, εξετάζει υπόθεση απαγωγής.

Σε ερώτηση εάν την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιαστεί ενώπιον του ψευτοδικαστηρίου στα κατεχόμενα, ο κ. Ματσάκης απάντησε ότι θα βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι εάν η κυπριακή κυβέρνηση κρίνει πως θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να παρουσιαστεί, έστω και αν αυτό θα σημαίνει την κράτησή του και την καταδίκη του, τότε θα το πράξει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο ευρωβουλευτής είπε ότι σέβεται «τα σύμβολα όλων των χωρών» και πρόσθεσε πως την τουρκική σημαία την αφαίρεσε από το φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων για να τη μεταφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο και να σταλεί στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Επικρίσεις του ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε τον ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη, σημειώνοντας ότι με τη «σύλληψή» του από τις κατοχικές αρχές και την προσαγωγή του σε «δίκη» έδωσε την ευκαιρία να θεωρηθούν τα ψευτοδικαστήρια ότι αναγνωρίζουν βουλευτική ασυλία.

Ο κ. Αναστασιάδης διαχώρισε το θέμα σε δύο σκέλη, χαρακτηρίζοντας από τη μια παράνομη και καταδικαστέα τη «σύλληψη» του κ. Ματσάκη από τις κατοχικές αρχές, από την άλλη όμως πρόσθεσε πως «ουδείς δικαιούται μέσα από πρωτοβουλίες να θέτει ένα ολόκληρο λαό σε περιπέτειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ