Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15.3.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κοινός αγώνας σε στεριά και θάλασσα

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία, μαζική και μαχητική η συγκέντρωση του πειραιώτικου λαού

Η κεφαλή της μεγάλης πορείας στον Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Η κεφαλή της μεγάλης πορείας στον Πειραιά
Χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου της πειραιώτικης περιφέρειας, κρατώντας ψηλά τα λάβαρα του ταξικού αγώνα, τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και δίνοντας συνέχεια στη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών, πολιόρκησαν χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική πολιτική. Από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, ολόκληρος ο Πειραιάς ήταν στο πόδι, από τη μεγάλη διαδήλωση των απεργών εργατών στεριάς και θάλασσας, των υπαλλήλων, των συνταξιούχων, αλλά και τον ασυγκράτητο παλμό των μαθητών και της εργαζόμενης νεολαίας.

Η απεργιακή μάχη βρισκόταν σε εξέλιξη από τα χαράματα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με απεργούς είχαν «πιάσει» τα πόστα τους πριν ξημερώσει. Ποδοπάτησαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να κλείσουν ακόμα και εργοστάσια γκέτο όπως η ΙΟΝ, η ΠΙΤΣΟΣ και η ΕΛΣΑ. Κλειστά έμειναν επίσης τα πολυκαταστήματα ΦΑΚΤΟΡΙ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΡΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΚΑΡΦΟΥΡ, ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ, τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΕΛΑΪΣ. Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στην απεργία στα καπνεργοστάσια ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ, των λιμενεργατών, των εργαζομένων στην Ιχθυόσκαλα, στα Τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ και αλλού.

Στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι του Πειραιά συναντήθηκαν στην πλατεία Λουδοβίκου του ηλεκτρικού σταθμού, την οποία και γέμισαν ασφυκτικά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ και πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Χαιρέτισαν ο Αγγελος Μενεγάκος από το σωματείο των οδηγών φορτηγών, ο Γιώργος Πίτσικας, μέλος της διοίκησης του σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού και η Αντιγόνη Νουφαρίτση εκπρόσωπος του Συντονιστικού Μαθητών.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του Πειραιά του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη και Β. Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Περάματος και Κερατσινίου Ι. Πατσιλινάκος και Δ. Μουρίκης αντίστοιχα, ο γραμματέας της ΚΟ Πειραιά Ν. Σοφιανός και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας.

Λίγο μετά τις 11 οι συγκεντρωμένοι με προμετωπίδα το πανό του ΠΑΜΕ που δίνοντας το στίγμα των αιτημάτων ανέγραφε: «Εμείς παράγουμε, εμείς δημιουργούμε, θέλουμε ό,τι μας ανήκει» και με επικεφαλής τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, την εργαζόμενη νεολαία, ξεκίνησαν τη μαζική τους πορεία. Τα απανωτά συνθήματα με κυρίαρχο αυτό που ξεκαθαρίζει ότι: «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», αλλά και τα σφυρίγματα από τις μοτοσικλέτες των εργαζόμενων στη διανομή έτοιμου φαγητού, ταρακούνησαν τον Πειραιά. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου απαίτησαν να αποσυρθεί το κατάπτυστο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ