Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15.3.
«Γερή σφυριά» από τη Θεσσαλία

Νέκρωσαν πολλοί χώροι δουλιάς, με το ΠΑΜΕ να σημαδεύει την απεργία και τις συγκεντρώσεις στους τέσσερις νομούς

Από τη μεγάλη πορεία στη Λάρισα
Από τη μεγάλη πορεία στη Λάρισα
Μια «γερή σφυριά» στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του κεφαλαίου έδωσαν, χτες, οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, συμμετέχοντας, μαζικά, στην απεργία και στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Στη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα τα περισσότερα εργοστάσια έκλεισαν, τα γιαπιά «νέκρωσαν», οι υπηρεσίες και τα γραφεία άδειασαν. Η προσπάθεια πολλών εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν, δεν πέρασε με την αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που περιφρούρησαν την απεργία στους χώρους δουλιάς.

Οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι πήραν μαζικά μέρος στην απεργία, διαμηνύοντας στους εκμεταλλευτές του μόχθου τους πως δεν τους φοβούνται και στους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης πως δεν πρόκειται να υποταχθούν στην αντεργατική πολιτική τους. Και κατέστησαν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμπαρασυρθούν στην αποπροσανατολιστική κι αδιέξοδη λογική της «μιας τουφεκιάς στον αέρα» που προωθούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι τεράστιες σε όγκο και εντυπωσιακές σε παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με την οικτρή αποτυχία των ξεχωριστών συγκεντρώσεων που διοργάνωσαν δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ και στις οποίες παραβρέθηκαν μερικές δεκάδες συνδικαλιστών, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της περιοχής στρέφουν τις πλάτες τους προς το συνδικαλισμό της ταξικής υποταγής και συσπειρώνονται, αγωνιστικά, με τις ταξικές δυνάμεις. Αυτή η ταξική, αγωνιστική συσπείρωση, που αποδεικνύει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν την ανάγκη ανατροπής των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, βάζει τις βάσεις για πιο αποτελεσματικούς αγώνες, με προχωρημένο διεκδικητικό περιεχόμενο και σαφή πολιτική προοπτική.

Το γεγονός, δε, ότι στις χτεσινές εργατικές κινητοποιήσεις συμπαρατάχτηκαν ενεργά, μαθητές και φοιτητές, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες, μετανάστες και συνταξιούχοι, δείχνει ότι γίνονται και βήματα προς την κατεύθυνση της λαϊκής συμμαχίας, που θα είναι σε θέση να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και να την ανατρέψει.

  • Στη Λάρισα στο 100% ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε πολλές επιχειρήσεις - ΡΑΠΤΕΞ, ΠΕΛΑΣΓΙΣ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΝΤΕΣΥΛ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ κ.ά. - ενώ ανά κλάδο είχαμε 95% στους οικοδόμους, 90% στις τράπεζες, 80% στο μέταλλο, 80% στον ιματισμό.

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στην τεράστια πορεία που ακολούθησε.

  • Στο Βόλο καθολική ήταν η συμμετοχή σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις - ΜΕΤΚΑ, ΑΓΕΤ, ΕΒΙΕΣΚ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΔΕΜΕΚΕΠ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ κ.ά. - στο 95% στις τράπεζες, στο 80% σε ΟΤΕ - ΔΕΗ.

Μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας και συγκλονιστική η πορεία που ακολούθησε.

  • Στα Τρίκαλα, για πρώτη φορά πολλοί επιχειρηματίες «ένιωσαν» την απεργία - στο 100% ήταν η συμμετοχή στις εταιρίες σκυροδέματος και στη βιομηχανία ξύλου και στο 95% στη ΒΙΟΣΕΡ - και μεγάλη η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στην Καρδίτσα, απέργησαν μαζικά οι οικοδόμοι, οι υπάλληλοι των δήμων κι άλλων υπηρεσιών και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ