Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της Ινώς Ταμπακοπούλου, μέλους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Βόλου
Ο αγώνας «έκαψε» το χαρτί της τρομοκρατίας

-Τι κλίμα υπάρχει στα σχολεία του Βόλου και μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις που έχουν προηγηθεί;

- Το κλίμα είναι πολύ πολύ θετικό. Οι μαθητές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης. Αυτό φάνηκε και στην κινητοποίηση στις 8/12, όπου το πρωί οι μαθητές από τα ημερήσια σχολεία που διαδήλωναν ξεπέρασαν τις 3.000 και το απόγευμα ήταν ανάλογα μαζική και η συμμετοχή των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, που έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβερνητική πολιτική του «ιδιώνυμου». Η εμπειρία μας από τις κινητοποιήσεις είναι ότι οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους, δεν το βάζουν κάτω και αυτό θα φανεί και στην επόμενη πορεία, την Πέμπτη.

-Είδαμε, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση να απαντά στις κινητοποιήσεις των μαθητών με αυταρχισμό και τρομοκρατία. Ιδιαίτερα στο Βόλο, στην προηγούμενη κινητοποίηση, είχαμε και οχτώ συλλήψεις μαθητών. Πού αποσκοπούν αυτές οι ενέργειες και πώς απαντούν οι μαθητές;

- Ολο αυτό το κλίμα τρομοκρατίας αποσκοπεί στο να σταματήσουν οι μαθητές τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και, γενικότερα, τον αγώνα μας. Είδαν ότι ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία με τους αστυνομικούς και τους εισαγγελείς, που στέλνουν στα σχολεία μας, δεν πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι έχουν πανικοβληθεί από τη μαζικότητά μας, τη συνέχεια και το δυνάμωμα των αγώνων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Βόλο ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε στο 8ο Ενιαίο Λύκειο, όπου και είχαμε τις οχτώ συλλήψεις συμμαθητών μας. Οι μαθητές μαζικά αντιστάθηκαν και απάντησαν με θάρρος στην τρομοκρατία. Κράτησαν αγωνιστική και ανυπότακτη στάση, στήνοντας μπλόκο στο δρόμο έξω από το σχολείο και συνεχίζοντας ακλόνητα στην απόφασή τους να μη σταματήσει ο αγώνας. Οι μαθητές αυτό το έδειξαν έμπρακτα με την πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν έξω από το αστυνομικό τμήμα, όχι ζητώντας, αλλά απαιτώντας την απελευθέρωση των συμμαθητών μας.

- Πώς συνεχίζεται από δω και πέρα;

- Η νεολαία είναι μαχόμενη και ανυπότακτη. Είναι παιδιά των 15 και 16 χρόνων, που είναι αποφασισμένα να μην υποχωρήσουν μπροστά στις πιέσεις και στους εκφοβισμούς που στήνονται και θα στηθούν μπροστά τους. Ο αγώνας των μαθητών φουντώνει. Φουντώνει από την αγανάκτηση και την οργή. Φουντώνει από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που θέλει τους μαθητές να κάνουν μάθημα με το βούρδουλα και το πιστόλι στον κρόταφο. Οι μαθητές του Βόλου και όλης της χώρας έχουν ήδη κάψει στην πράξη και το τελευταίο χαρτί του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την τρομοκρατία. Συντονίζονται πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά και κλείνουν το νέο τους ραντεβού στους γνώριμους δρόμους του αγώνα την Πέμπτη, 16 Δεκέμβρη.

Α. Γ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ