Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμάζεται διάλογος για όλα

Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση ονόμασε «επιτυχία» τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και ήδη σπεύδει να τα αξιοποιήσει στο εσωτερικό, προεκλογικό, πολιτικό σκηνικό.

Ταυτόχρονα, η ελληνική διπλωματία, προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αποφάσεις του Ελσίνκι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική διπλωματία, οφείλει να ανασυνταχτεί, να αναζητήσει νέες τακτικές και προσανατολισμούς, καθώς έχει να κινηθεί σε μια νέα βάση και το κυριότερο, προς διαφορετική κατεύθυνση. Μετά το Ελσίνκι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, γίνεται φανερό πως η ελληνική διπλωματία πρέπει να ετοιμαστεί για να συζητήσει για όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

Οπως «προβλέπουν» παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα και η Αγκυρα, έχοντας επιλέξει την πολιτική της προσέγγισης, αξιοποιώντας τις αποφάσεις του Ελσίνκι, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, με ειρηνικά μέσα, τις μεταξύ τους συνοριακές διενέξεις. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως «διευκρινίζουν» συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, δε σύρεται, αλλά με συνέπεια ακολουθεί την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση στο Ελσίνκι, θεωρεί ότι απάλλαξε την εξωτερική της πολιτική από το «βάρος» ανελαστικών θέσεων του παρελθόντος. Ετσι, λοιπόν, η ελληνική διπλωματία ήδη θεωρεί ότι η ευρωτουρκική προσέγγιση είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και σύντομα θα δεχτεί ανοιχτά, ότι έχει την υποχρέωση να συζητήσει εφ' όλης της ύλης με την Αγκυρα.

Βέβαια, το επόμενο «επεισόδιο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί να αρχίσει πριν τις εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν το Μάρτη. Μέχρι τότε, η ελληνική διπλωματία θα αρκεστεί σε κινήσεις που απλώς θα συντηρούν το «καλό κλίμα» και τη «νέα» ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ετσι λοιπόν, θα πανηγυριστούν δεόντως οι οκτώ Συμφωνίες για θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα υπογραφούν στην Αγκυρα και την Αθήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, θα δοθεί μεγάλο βάρος στην «κινητοποίηση» των μεγάλων οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών, για αμοιβαία δραστηριοποίηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση τρέφει την ελπίδα ότι η δημιουργία κοινών μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, μπορεί να γεφυρώσει ή να «απονευρώσει» τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ