Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην ενότητα των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας αναφορικά με τις αποφάσεις του Ελσίνκι για την ενταξιακή πορεία της χώρας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει τα παρακάτω:

«Η ΕΕ δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ασφάλειας και εκμετάλλευσης του κεφαλαίου μέσα και έξω από την Ευρώπη και ταυτόχρονα για διεύρυνση και για δύναμη ανταγωνισμού μεταξύ αντιπάλων μονοπωλιακών εταίρων. Ετσι, και μέσα και έξω, στα ίδια πλαίσια εξελίσσεται.

Η ΕΕ είναι αποτέλεσμα διεθνοποίησης του κεφαλαίου και λειτουργεί ως μηχανισμός ασφάλειας της εκμετάλλευσης και καταργεί τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η σημασία της ΕΕ προέρχεται από τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου. Η ένταξη των χωρών, όπως η Πολωνία και Ουγγαρία για διεύρυνση σημαίνει ολοκλήρωση της αποικιακής πολιτικής. Βέβαια όλα αυτά ισχύουν και για την Τουρκία. Η περίοδος αυτή ξεκίνησε με την τελωνειακή ένωση και συνεχίζεται με την υποψηφιότητα. Τα μέτρα που παίρνουν και αυτά που θα πάρουν, σημαίνουν εξόντωση της βιομηχανίας, μεταλλουργίας, γεωργίας, κτηνοτροφίας κλπ και έτσι επιβάλλουν στην Τουρκία να γίνει αποικία των μονοπωλιακών εταιριών.

Το κεφάλαιο της Τουρκίας κάνει λογαριασμό για τα ψίχουλα που θα πάρει με την ένωση αυτή. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου της Τουρκίας με μεγάλη χαρά χαιρέτισαν αυτήν την ενότητα, σε βαθμό αηδίας και δουλικότητας. Τα ΜΜΕ, τα αφεντικά και οι πολιτικοί που με μεγάλη χαρά δέχονται να γίνουν υπηρέτες, όλοι μαζί, έστησαν το πανηγύρι και γιορτάζουν την πώληση της χώρας.

Οι μικροί παραγωγοί και οι έμποροι θα επηρεαστούν αρνητικά από αυτή την εξέλιξη. Ολα αυτά για τους εργάτες και εργαζόμενους τι σημαίνουν;

Η πολιτική της διεθνοποίησης του κεφαλαίου θα φέρει μαζί της την ιδιωτικοποίηση, κατάργηση των συνδικάτων, ελαστικό ωράριο, ελευθερία του κεφαλαίου στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση κοινωνικής ασφάλειας, ανεργία, απολύσεις, μείωση μεροκάματων και μισθών, σύνταξη σε βαθμό μηδέν, μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά κεφαλήν κλπ, κλπ. Αυτή η περίοδος έχει ξεκινήσει.

Κάτι καθυστερημένοι αριστεριστές και Κούρδοι εθνικιστές χειροκροτούν την υποψηφιότητα της Τουρκίας, μιλώντας για "εκδημοκρατισμό", "λύση στο Κουρδικό","δικαιώματα των μειονοτήτων" και γύρω από τη συμφωνία της Κοπεγχάγης. Ούτε καν αναφέρουν τη σημασία της αυξημένης εκμετάλλευσης και της αποικιακής πολιτικής, όμως δεν κατεβάζουν καθόλου από τη γλώσσα τους την άποψη πως η ΕΕ είναι δήθεν δύναμη δημοκρατίας και η "ενότητα" σημαίνει "δημοκρατία".

Τελευταία οι Κούρδοι εθνικιστές, μέσω του ΕΡΝΚ, κάνανε λόμπι για να δεχθεί η ΕΕ την υποψηφιότητα της Τουρκίας και δείξανε πόσο πατριώτες είναι και πόσο καταλαβαίνουν τη δημοκρατία.

Εδώ και χρόνια οι φασίστες καλλιεργούν μία προπαγάνδα γύρω από την "πατρίδα" και τη "σημαία", οι μουσουλμάνοι μιλούν για "οικονομική και πολιτική ενότητα μουσουλμανικών χωρών", τώρα όλοι υποστηρίζουν την ΕΕ.

Η αστική τάξη ψάχνει καινούρια δημαγωγία και σαν παρηγοριά βλέπουν την αλλαγή θέσεων της "Αριστεράς" για την ΕΕ.

Εχουν τη χαρά να τονίσουν πως το κόμμα Ετσεβίτ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (ΟΔΡ) δέχονται την ΕΕ.

Στα ΜΜΕ γράφουν: "τελείωσαν πια οι δεινόσαυροι".

Αυτό το μεθύσι της χαράς δε θα κρατήσει πολύ. Οταν οι εργάτες και οι εργαζόμενοι θα κατέβουν στο δρόμο, τότε θα καταλάβουν πως γελάστηκαν όταν πίστευαν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τις μάζες. Μια σημαντική μερίδα εργατών και εργαζομένων ξέρουνε ποια είναι τα συμφέροντά τους και ο αριθμός αυτός συνεχώς μεγαλώνει.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση το καθήκον του Κόμματος της Εργασίας είναι να γίνει κέντρο πολιτικής και οργάνωσης των εργατών και εργαζομένων, να γίνει εχθρός της ΕΕ και να αγωνιστεί ενάντια σ' αυτή την υποψηφιότητα.

Το ΕΜΕΡ (Κόμμα της Εργασίας) θα κάνει το καθήκον του και θα αγωνιστεί για δημοκρατία, δημοκρατική και λαϊκή λύση του Κουρδιστάν και ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί το ΕΜΕΡ ξέρει πως η μόνη λύση είναι ο αγώνας εργατών και εργαζομένων και όχι των ιμπεριαλιστών ή τίποτε άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ