Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ και διασύνδεση με επιχειρήσεις

ICON

Την απόλυτη σύμπνοια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν, με κεντρική επιλογή την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραδέχτηκε ανοιχτά χτες ο πρωθυπουργός, λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «συμφωνείτε με την πολιτική μας και, επειδή φοβάστε ότι αυτό δε σας βολεύει για μικροκομματικούς λόγους, επειδή αυτά που βαθύτερα πιστεύετε δεν τα κάνατε 20 τόσα χρόνια ως κυβέρνηση, καταφεύγετε στο χρεοκοπημένο πια κόλπο της οξύτητας, της ανέξοδης έντασης, της ισοπεδωτικής απαξίωσης».

Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της διασύνδεσής της με τις επιχειρήσεις είναι η βασική κυβερνητική πρόταση. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «προκατάληψη δαιμονοποίησης των επιχειρήσεων», λέγοντας ότι «εμείς δεν τις θεοποιούμε, αλλά ξέρουμε ότι είναι μια πραγματικότητα. Αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος και πάντως απ' αυτή την πραγματικότητα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να αντλήσουμε τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τους νέους μας, για την εθνική οικονομία, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου». Συνεχίζοντας στην ίδια λογική, ο Κ. Καραμανλής έθεσε το ερώτημα «σε ποια χώρα τα μη κρατικά πανεπιστήμια εκτόπισαν τα δημόσια» και «γιατί να αναγνωρίζονται πτυχία ιδιωτικών πανεπιστημίων που λειτουργούν στο εξωτερικό και να μη γίνεται αυτό, αν τα ίδια πανεπιστήμια λειτουργούν εδώ και προσφέρουν στη χώρα μας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες θέσεις σπουδών και ακόμα περισσότεροι πόροι για τους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων». Επικαλέστηκε επίσης την «αιμορραγία συναλλάγματος από τους νέους μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό», σημειώνοντας πως χρηματοδοτούμε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και όχι εδώ, στον τόπο μας». Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης πως «η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δε σημαίνει περιορισμό των κρατικών πανεπιστημίων, δε σημαίνει υποβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων. Αντίθετα, εκείνο που επιδιώκεται είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Εκείνο που επιδιώκεται, τόσο με το νόμο-πλαίσιο που προετοιμάζουμε, όσο και με τη δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ, είναι η ενίσχυση της άμιλλας, η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, είναι ο καλύτερος δυνατός εξοπλισμός των πτυχιούχων με εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στο δρόμο που διαλέγουν, είναι η δημιουργία περισσότερων εκπαιδευτικών επιλογών για τους νέους μας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας πως «χρειάζονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να αποκτήσουν τα ΑΕΙ πραγματική αυτονομία, ευέλικτη διοικητική αυτοτέλεια, αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, αλλά και δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Χρειάζεται να υιοθετούν προγράμματα στρατηγικού σχεδιασμού και διαδικασίες μέσα από τις οποίες, αφενός, να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται υπαρκτές αδυναμίες και, αφετέρου, να προάγεται η άμιλλα, ο ανταγωνισμός, η ποιότητα, η προσφορά. Χρειάζεται να συνδέσουν τη λειτουργία τους με το μέλλον των αποφοίτων τους, να ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία, αναπτύσσοντας συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια του εξωτερικού και με επιχειρήσεις, να δώσουν έμφαση στην κινητικότητα των φοιτητών και των καθηγητών στον ευρωπαϊκό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε τέλος, ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα για την Ελλάδα του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι στατικό και ξεπερασμένο από τη διαρκή παραγωγή καινούριων γνωστικών δεδομένων. Δεν μπορεί να είναι εσωστρεφές, απομονωμένο από όσα συμβαίνουν στο διεθνή χώρο. Δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στην κοινή διαπίστωση, ότι παράγει άνεργους πτυχιούχους. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση σε όλους τους νέους, να διασφαλίζει διαρκή προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον γνώσεων και τεχνολογιών. Να έχει δυναμική, να έχει κύρος, να έχει όραμα. Να λειτουργεί ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη, να λειτουργεί ως μοχλός για την πιο δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ