Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Υπέρ του... «ελεύθερου» πανεπιστημίου

Στη στήριξη της αόριστης έννοιας ενός «ελεύθερου» πανεπιστημίου εστίασε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την ιδέα του ελεύθερου δημόσιου, αυτοτελούς πανεπιστημίου πρέπει να υπερασπιστούμε». Πρότεινε να «προχωρήσουμε στην αποδέσμευση του λυκείου και στη στήριξη του γνωστικού αντικειμένου του λυκείου και την ίδια στιγμή ας προχωρήσουμε στο να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, είτε με ένα προπαρασκευαστικό έτος, είτε με διεργασίες που μπορούν να γίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο, στηρίζοντας όμως με υποδομές και με χρήματα και κονδύλια τη λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου».

Οσον αφορά τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι υφίσταται πρόβλημα επειδή η διαδικασία αυτή «είναι ένας εξωκοινοτικός διακυβερνητικός συντονισμός». Για το λόγο αυτό προτείνει «να υποβιβαστούν τα πανεπιστήμια σε μηχανισμό κατάρτισης και σε παραγωγή μαζικά απασχολήσιμων, με μηδενικά βέβαια τις περισσότερες φορές αποτελέσματα, όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το θέμα, και να παραχωρηθούν ως ένα πεδίο δράσης των ιδιωτικών εταιριών». Οπως είπε το δίλημμα σήμερα είναι «αν το πανεπιστήμιο θα είναι αυτοτελές, ανεξάρτητο, χώρος ιδεών, χώρος αξιών ή αν θα προσδεθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δε θα έπρεπε να είναι στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα έπρεπε να πάρει τη βάρκα και να πάει στην απέναντι όχθη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ