Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μοιρασμένο» παιχνίδι με Μητσοτάκη

Το ρόλο του «κακού» αναλαμβάνει να παίξει ο Κ. Μητσοτάκης, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εμφανιστεί με τη μάσκα του «καλού», ιδιαίτερα χρήσιμη ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Με τις δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «χάλασε» την ειδυλλιακή εικόνα και την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, εκφράζοντας τις επιδιώξεις του σκληρού πυρήνα της πλουτοκρατίας, που ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να μη χαλαρώνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτώβρη. Τις ίδιες επιδιώξεις, άλλωστε, εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, ενώ και χτες ο «άγριος» πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνάς, επανέφερε την ατζέντα της «φρίκης»: ελεύθερες απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, κοκ. Είναι ευνόητο ότι στο δρόμο αυτό κινείται με ταχείς ρυθμούς και η κυβέρνηση και απλά είναι θέμα χρόνου να υλοποιήσει και τα παραπάνω «αιτήματα» των μεγαλοβιομηχάνων.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές το βράδυ στο «εκλεκτό» ακροατήριο των πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, όπου έχει ιδρυθεί έδρα προς τιμήν του, προχώρησε σε διαπιστώσεις που «ενόχλησαν» την κυβέρνηση, γεγονός που εκφράστηκε για πρώτη φορά με τη δημόσια διαφωνία από υπουργούς. Διαπίστωσε ότι «η οικονομία δεν πάει καλά και δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όταν μεγαλώνει το δημόσιο έλλειμμα» και επέμεινε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας εξακολουθεί να είναι η οικονομία, προτείνοντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζει και η ΕΕ. «Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να γίνουν και πράξεις», σημείωσε δηκτικά. Τάχθηκε κατά της δωρεάν Παιδείας και ζήτησε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όχι μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πρώτος απάντησε ο Γ. Αλογοσκούφης, επιχειρώντας να δικαιώσει την «ήπια προσαρμογή» την οποία αντιπαρέβαλε με τα «σκληρά μέτρα» του Κ. Μητσοτάκη. «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετικές απόψεις. Δεν πιστεύει στην ήπια προσαρμογή, πιστεύει στα σκληρά μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομίας. Τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου δηλώνοντας ότι «η Παιδεία είναι δωρεάν και θα παραμείνει δωρεάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ