Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ νομιμοποιούν τις αμφισβητήσεις

Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έγινε στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Για νομιμοποίηση της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, από πλευράς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε λόγο χθες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά της στη σύγκρουση του ελληνικού και τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο.

«Είναι αυτονόητη η θλίψη για το χαμό του Κώστα Ηλιάκη και αυτονόητο ότι πρέπει να στηριχτεί υλικά και ηθικά η οικογένειά του. Αυτονόητο, όμως, είναι και το ερώτημα: Θα είναι ο τελευταίος;», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας: «Απλώς, θα ήθελα να θέσω ένα από τα ζητήματα που έβαλε στο κέντρο της προσοχής αυτές τις ημέρες το ΚΚΕ. Βεβαίως είναι γνωστές, υπάρχουν οι ευθύνες της ηγεσίας της Τουρκίας διαχρονικά. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ας μην επεκταθούμε. Το ερώτημα που απευθύνουμε στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια υπουργός των Εξωτερικών, είναι πώς εξηγείται το γεγονός για ένα πρόβλημα που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια, ένα πρόβλημα για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη ενημέρωση από όλες τις κυβερνήσεις - κι εμείς πιστεύουμε ότι έχει γίνει ενημέρωση - το ΝΑΤΟ λέει ότι είναι ένα διμερές πρόβλημα, η ΕΕ λέει ουσιαστικά τα ίδια, και τα ίδια λέει και ο στρατηγικός εταίρος σας, οι ΗΠΑ. Πώς εξηγείται; Αρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι να βάλει μυαλό η Τουρκία. Πώς θα βάλει μυαλό η Τουρκία, αφού, είτε έχουν νομιμοποιήσει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάνει, είτε ορισμένοι λένε "κόψτε το λαιμό σας, εμείς έχουμε γενικότερα στρατηγικά συμφέροντα και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με αυτά ή κατά περίπτωση θα ασχολούμαστε";».

Εκκληση προς την Τουρκία για αλλαγή συμπεριφοράς έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ανέφερε ότι το τελευταίο συμβάν στο Αιγαίο οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα Τουρκία. Να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει, οριστικά, συμπεριφορές που δε συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας, να αποδείξει έμπρακτα ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, λέγοντας για τη σύγκρουση των αεροσκαφών ότι κυριάρχησε η τουρκική άποψη στο διεθνή χώρο. Επίσης σημείωσε προς την κυβέρνηση ότι «χάσατε δύο ιστορικές ευκαιρίες. Το Δεκέμβριο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2005 όπου υπήρχαν οι μεγάλες αποφάσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγάζει μάτι (2023-07-18 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου (2019-05-25 00:00:00.0)
Δικαιολογημένες ανησυχίες (2010-03-10 00:00:00.0)
«Γκρίζες» απαγορεύσεις (2008-01-24 00:00:00.0)
Κήρυγμα «προσαρμογής» (2005-04-14 00:00:00.0)
Πολιτική πρωτοφανούς υποτέλειας (1998-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ