Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επίθεση στο ΚΚΕ με «σημαία» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ICON

Με κατηγορίες κατά του ΚΚΕ, επειδή δε θεωρεί ... «αριστερή θέση» την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να διαστρεβλώσει αναφορά της Αλ. Παπαρήγα, που προηγήθηκε, λέγοντας πως «για την αντίρρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τα e-mail, δηλαδή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ελληνιστί, είναι σαν να λέτε στον Λένιν ότι δε θα έπρεπε να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό της Σοβιετικής Ενωσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιτιθέμενος και γι' αυτό το θέμα στο ΚΚΕ. «Ερωτώ το Κομμουνιστικό Κόμμα», είπε, «είναι αριστερό, είναι προοδευτικό, να μην μπορεί το κράτος να ρυθμίζει λειτουργίες αυτών των φορέων, να αξιολογεί, να πιστοποιεί, να ελέγχει; Θεωρείτε αριστερό το ότι την πιστοποίηση για τα ιδρύματα αυτά τη δίνει κάποιο ίδρυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αύριο στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία που θα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ένα ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ελληνικό κράτος να είναι απόν; Αυτή είναι μια άποψη άκρως συντηρητική, είναι μια άποψη που βολεύει τους χειρότερους κερδοσκόπους από την ιδιωτική πλευρά και τους χειρότερους γραφειοκράτες από την άλλη». Επίσης, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «δογματική αντίληψη ότι αριστερό είναι μόνον ό,τι ελέγχεται από την κρατική γραφειοκρατία και ό,τι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών είναι ανάθεμα».

Ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να στηρίξει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιστράτευσε και το επιχείρημα της άναρχης λειτουργίας τους και, άρα, της ...ανάγκης νομιμοποίησής τους. Οπως είπε, «ιδιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα λειτουργούν, δίνουν πτυχία, συνεργάζονται με ιδρύματα στο εξωτερικό και όλα αυτά τα κάνουν χωρίς την παραμικρή ακαδημαϊκή εποπτεία από το ελληνικό κράτος». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «υπάρχουν πια εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν περάσει από τα ιδρύματα αυτά» και αναρωτήθηκε «αν είναι αυτά, παιδιά ενός κατώτερου Θεού» ή «μήπως τα παιδιά αυτά είναι όλοι γόνοι καπιταλιστών, ή τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι από μεσαίες οικογένειες και φτωχότερα στρώματα». Μάλιστα, εμφανίστηκε και ο ίδιος ως επίδοξος ...ιδρυτής ιδιωτικού πανεπιστημίου, αναφέροντας πως «σήμερα προσπαθώ να οργανώσω ένα θερινό πανεπιστήμιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Ελλάδα»!

Θεωρώντας ως ...μη ταξικές τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κοινωνικό έλεγχο» των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, αλλά και για τοπικού χαρακτήρα διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών. Οπως σημείωσε, «εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία, εμπιστευόμαστε τον γονιό, εμπιστευόμαστε τον τοπικό δάσκαλο και καθηγητή, εμπιστευόμαστε τις τοπικές αρχές να μπορούν να έχουν μεγάλες ελευθερίες στη διαμόρφωση του προγράμματος». Πάντως, παρά την εμμονή του στη νεοφιλελεύθερη θέση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, στη δευτερολογία του, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε για το ΚΚΕ ότι «θα έπρεπε να μας ενώνει η άρνησή μας μιας δεξιάς πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας»...

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μονοκομματικό διάλογο» για την Παιδεία και προσπάθεια κομματικοποίησης του εκπαιδευτικού μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ