Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δ. Χριστόφιας

Eurokinissi

Ο Δ. Χριστόφιας
Στις 4.30, χτες το απόγευμα, η κυπριακή Βουλή, η οποία συνήλθε στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη, επανεξέλεξε ως πρόεδρό της τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Από τους 56 βουλευτές υπέρ του κ. Χριστόφια ψήφισαν 35 βουλευτές και κατά 21 βουλευτές.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και ο βουλευτής των Οικολόγων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ. Επειδή η υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια τέθηκε πρώτη σε ψηφοφορία και συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, η Βουλή αποφάσισε να μην τεθούν σε ψηφοφορία οι υποψηφιότητες του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη.

Πριν από την εκλογή του προέδρου οι βουλευτές έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουν το σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ρωσία: Στα πλαίσια του ΟΗΕ η λύση του Κυπριακού

Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντηση που είχε προχτές στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ υπογράμμισε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει τις τάσεις για μετατροπή του Κυπριακού σε πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Ετσι, ο Α. Γκιουλ έθεσε θέμα στήριξης των προτάσεων που έκανε πρόσφατα η Αγκυρα γύρω από το Κυπριακό, για να απαντήσει ο Σ. Λαβρόφ λέγοντας ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις αμφότερων των πλευρών» προσθέτοντας ότι η Μόσχα περιμένει τη σχετική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στα Κατεχόμενα, αντιπροσωπεία ρωσικού εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου, διατυπώνοντας την πρόταση για ανταπόδοση, μέσω επίσκεψης τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, το «CNN Turk» αρνήθηκε ότι μετέδωσε την πληροφορία πως η τουρκική κυβέρνηση προωθεί το πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ για έγκριση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, πληροφορία στην οποία στηρίχτηκε προχτεσινή δήλωση του Κύπριου Προέδρου, Τάσου Παπαδόπουλου.

Αυτό αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «CNN Turk» στην ιστοσελίδα του. «Βασιζόμενος σε ανύπαρκτη είδηση, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Τάσος Παπαδόπουλος έκανε δήλωση σχετικά με το Πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ», μετέδωσε χτες το κανάλι.

Το κανάλι αναφέρει επίσης ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση ζει την αγωνία μίας είδησης που αποδίδεται στο "CNN Turk", αλλά δεν έχει μεταδοθεί ποτέ. Σύμφωνα με την είδηση αυτή, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προωθεί στην εθνοσυνέλευση το Πρωτόκολλο ΕΕ - Τουρκίας».

Το κανάλι αναφέρει επίσης ότι «ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες και είπε, ότι προκαλεί ικανοποίηση η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε χτες πως «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», οι πληροφορίες περί προώθησης του Πρωτοκόλλου στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν;

Πρόσκληση στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στις 20 Ιούλη - επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο - επέδωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Φερντί Σογιέρ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τ. Ερντογάν στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Φ. Σογιέρ δήλωσε ότι ο Τ. Ερντογάν «βλέπει με καλό μάτι την πρόσκληση».

Ο Φ. Σογιέρ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές του στην Τουρκία και είπε ότι, εκτός από οικονομικά θέματα, με την τουρκική κυβέρνηση συζήτησε και την κοινή πολιτική στο Κυπριακό, που ακολουθούν Τουρκία και «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς τα Κατεχόμενα, ο Φ. Σογιέρ είπε ότι η αναλογία της στον «προϋπολογισμό» μειώθηκε από 47% στο 25% και ότι στόχος είναι να μηδενιστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες ενώ όλα δείχνουν ανασχηματισμό (2011-07-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2006-12-29 00:00:00.0)
Συνάντηση ΑΚΕΛ - Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (2005-07-06 00:00:00.0)
Ζητά ανταλλάγματα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου (2005-06-22 00:00:00.0)
«Πρωτόκολλο», αλλά όχι αναγνώριση της Κύπρου! (2005-06-01 00:00:00.0)
Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί τη λύση του προβλήματος (2005-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ