Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΛΙΛΗΚΑΣ
«Μόνο όταν διεκδικούμε, κερδίζουμε»

Μήνυμα με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Οταν διεκδικούμε παίρνουμε, κερδίζουμε. Δε θα πάρουμε τίποτα αν δε διεκδικήσουμε, ούτε κανένας θα μας κάνει δώρο, γι' αυτό να μην έχουμε ψευδαισθήσεις».

Τη θέση αυτή εξέφρασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λιλήκας, στέλνοντας, έμμεσα, ένα μήνυμα και στην ελληνική κυβέρνηση για την «τακτική» που πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής για το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχουμε απαρνηθεί, ούτε θα απαρνηθούμε του δικαιώματος του βέτο» όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στον «Αλφα 9,89» ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι στις συνομιλίες μεταξύ του Τ. Παπαδόπουλου και του Κ. Καραμανλή διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει σύμπνοια τόσο όσον αφορά την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και στο Κυπριακό και στα Ευρωτουρκικά, όσο υπάρχει συναντίληψη και στους στόχους που θα πρέπει να επιδιώξουμε, αλλά και στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ο διάλογος θα συνεχιστεί το Σεπτέμβρη», ώστε «να επεξεργαστούμε και με λεπτομέρεια πλέον τις κινήσεις μας». Εκτίμησε ότι «υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά και έδαφος από τώρα μέχρι το Σεπτέμβρη να διαμορφωθούν κάποιες εξελίξεις. Αυτός είναι ο στόχος που θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να μπούμε στη λεπτομέρεια κάποιων ζητημάτων».

Κράτησε «κλειστά τα χαρτιά» του για τη διαπραγματευτική τακτική της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Τελωνειακού Πρωτοκόλλου από την Τουρκία, αλλά προχώρησε σε δύο επισημάνσεις με σημασία. Πρώτον, ότι «θα είναι εγκληματικό λάθος όποιος υποστηρίζει το θέμα της παράτασης (σ.σ. αναβολή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου) να το λέει από τώρα» και δεύτερον ότι «δεν έχουμε απαρνηθεί ούτε θα απαρνηθούμε του δικαιώματος του βέτο».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την Κομισιόν να προωθεί «συμβιβαστική λύση» που προβλέπει άνοιγμα ενός λιμανιού (της Σμύρνης), ενός περιφερειακού αεροδρομίου και του λιμανιού της Αμμοχώστου, ο Γ. Λιλήκας ήταν σαφής: «Είτε λιμανάκι ανοίξει, είτε περιφερειακό ελικοδρόμιο ανοίξει, σημασία έχει ότι θα πρέπει να περάσει το πρωτόκολλο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα πρέπει να αποδέχεται τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διαβουλεύεται με την Κυπριακή Δημοκρατία». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, δεν είναι θέμα ούτε αριθμού λιμανιών και αεροδρομίων, ούτε μεγέθους αεροδρομίων και λιμανιών. Είπε ακόμα ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τη νέα συνολική λύση του Κυπριακού, γιατί «πλέον δε θα είναι υπό συζήτηση η παρθενογένεση ενός νέου κράτους με ό,τι άλλο συνεπάγεται, αλλά θα μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αναγνωρίζεται και από την Τουρκία». Για εμάς, κατέληξε, το σημαντικό είναι να υιοθετήσει το πρωτόκολλο η Τουρκία και να το εφαρμόσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ