Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λύση στο Κυπριακό η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση: Ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ο πρέσβης της Κύπρου Γ. Γεωργής και ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση: Ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ο πρέσβης της Κύπρου Γ. Γεωργής και ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλήκας, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Γ. Γεωργής και από το ΚΚΕ οι Δ. Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Ορ. Κολοζώφ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νομίζουμε ότι και σ' αυτή τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό, σε μια λεγόμενη κινητικότητα, ένα πρέπει να είναι το κρατούμενο: Οτι ο δρόμος της λύσης πρέπει να έχει ως καταστάλαγμα, ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας διζωνικής, δικοινοτικής, πολιτικά ανεξάρτητης, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές από πάνω της, χωρίς ξένα στρατεύματα, με μια ενιαία πολιτική παρουσία προς τα έξω, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Αλλωστε, αυτή η ουσία βρίσκεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης, αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ και τις τεχνικές επιτροπές που συγκροτούνται στην Κύπρο (μακάρι αυτές οι διαδικασίες να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα), είναι και ποια στάση κρατάει η ΕΕ στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Πολύς λόγος γίνεται για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για το ευρωπαϊκό δίκαιο κλπ. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει ευθύνη, ανεξάρτητα από τους τρόπους που κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει ή πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν, έχει ευθύνη να επιλυθεί το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Και επομένως δεν μπορεί να περιμένουμε, τουλάχιστον αυτή είναι η σκέψη μας, να αντιμετωπίζεται το Κυπριακό από σπόντα στις γενικότερες επιδιώξεις που υπάρχουν στην ΕΕ και στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Από σπόντα δεν επιλύεται το Κυπριακό ουσιαστικά. Απ' αυτή την άποψη, ανεξάρτητα από τη γνώμη που εμείς έχουμε για την ΕΕ ή για την ίδια την Τουρκία και τη διεύρυνση της ΕΕ, θα προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε σε όφελος της δίκαιης λύσης του Κυπριακού και μέσα στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν διαπίστωσε διάσταση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε και σε εμάς αυτά που επίσης νομίζω έχει πει και σε εσάς τους δημοσιογράφους. Δε μας είπε κάτι διαφορετικό».

Ερωτηθείσα για το αν το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη πάνω σ' αυτό το θέμα, η ΓΓ της ΚΕ σημείωσε:

«Εμείς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ γενικότερα για την εξωτερική της πολιτική και για τα θέματα που έχουν σχέση με την Κύπρο, το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι το καινούριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας (2008-11-29 00:00:00.0)
Λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ (2006-03-09 00:00:00.0)
Συζητήθηκε η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου (2002-05-24 00:00:00.0)
Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις (2001-12-07 00:00:00.0)
Το Κυπριακό διολισθαίνει σε Συνομοσπονδία (2000-11-14 00:00:00.0)
"Οχι" στη διχοτόμηση και τη διπλή κυριαρχία (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ