Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό

Μεθαύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην πάλη του κυπριακού λαού διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), μεθαύριο Πέμπτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ, έχει περάσει αρκετός χρόνος για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος, κάτω από το φως και των τελευταίων εξελίξεων, για το βρώμικο ρόλο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που οργάνωσαν και αξιοποίησαν πλήρως την προδοσία των Απριλιανών πραξικοπηματιών και την τουρκική εισβολή. Ακόμη περισσότερο, όμως, γίνεται κατανοητό το βρώμικο παιχνίδι, που οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μαζί με την ΕΕ εξακολουθούν να παίζουν μέχρι και σήμερα σε βάρος του κυπριακού λαού, διαιωνίζοντας την κατοχή του νησιού και την τραγωδία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Η επιθυμία των ιμπεριαλιστών δεν είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν κινούνται στην κατεύθυνση που έχουν χαράξει οι αποφάσεις του ΟΗΕ, για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, διζωνική - δικοινοτική και αποστρατιωτικοποιημένη. Αντίθετα επιδιώκουν να διαιωνίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία και να αποκτήσουν τον πλήρη οικονομικό και πολιτικό έλεγχο του νησιού, ώστε να είναι η Κύπρος το ακλόνητο και "αύθιστο" προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μ. Ανατολής», αναφέρει η ΕΔΥΕΘ.

Και καλεί τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση για να στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Να διαδηλώσει μαζικά την απόφασή του να αγωνιστεί για έναν κόσμο ειρήνης, φιλίας και δικαιοσύνης.

Πιέσεις για συνολική λύση

Επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στη Λευκωσία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, πιέζοντας για μια νέα συνολική λύση του Κυπριακού.

Οπως είναι γνωστό, ο Κύπριος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος έχει αρνηθεί να τον συναντήσει, λόγω της πάγιας τακτικής του να μη δέχεται ξένους επισήμους που συναντώνται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό» γραφείο στα κατεχόμενα. Δε συναντήθηκε ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών, επειδή ο Γ. Λιλήκας βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Κατόπιν αυτών ο Μ. Μπράιζα συναντήθηκε για δύο ώρες με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Σώτο Ζακχαίο.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος της συνάντησης, διαβεβαίωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από την πλευρά του ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Μ. Μπράιζα για την ουσία του Κυπριακού, που είναι η κατοχή από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου. Μάλιστα, τόνισε στον Μπράιζα πρώτο πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως σύνδεση μεταξύ των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δεύτερο την υποχρέωση της Αγκυρας να επικυρώσει το Πρωτόκολλο για εφαρμογή της Τελωνειακής της Σύνδεσης και με την Κύπρο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη.

Η συνάντηση του Μ. Μπράιζα με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα γίνει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ