Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Και στο έδαφος αν χρειαστεί...
  • Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο και βατραχάνθρωποι, η ελληνική συμμετοχή στην «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο
  • Και δυνάμεις στο έδαφος του Λιβάνου «όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση» υπόσχεται η Αθήνα

Σε ετοιμότητα για την αποστολή και χερσαίων δυνάμεων, αν η κατάσταση στο Λίβανο ομαλοποιηθεί, βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες από χτες, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, έχουν θέσει στη διάθεση του ΟΗΕ και της υπό συγκρότηση «ειρηνευτικής δύναμης» μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ασταθής κατάσταση στο Νότιο Λίβανο, καθώς και οι δυσκολίες που παρατηρούνται για τον επακριβή καθορισμό της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να περιορίσει τη συμμετοχή της σε λιγότερο επικίνδυνους τομείς, όπως είναι οι νηοψίες και οι μεταφορές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεισφέρει και με δύναμη μηχανικού, η οποία ωστόσο δεν πρόκειται να αποσταλεί στο Λίβανο, αν δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν είναι σκόπιμη, ούτε εφικτή μια ελληνική συμμετοχή σε μια αποστολή του ΟΗΕ που θα αναλάβει τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», η οποία, όπως είναι γνωστό, δε σκοπεύει να αφήσει να την αφοπλίσουν. Ετσι λοιπόν και προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, η οποία πιέζει για άμεση αποστολή ξένων δυνάμεων, που θα αντικαταστήσουν το στρατό κατοχής του Ισραήλ, προχώρησε χτες στη λιγότερο επώδυνη προσφορά, προσφέροντας δύο σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αναλαμβάνοντας ένα οικονομικό κόστος που θα ξεπερνά τα 1,5 εκατ. ευρώ το μήνα.

Η επίσημη ελληνική θέση διατυπώθηκε μετά από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Οπως ανακοινώθηκε, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στην περιοχή, όταν της ζητηθεί από τον ΟΗΕ, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με το ελικόπτερό της και ομάδα βατραχανθρώπων για νηοψίες στην περιοχή. Εφόσον χρειαστεί θα σταλεί και ελληνικό αρματαγωγό για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στο απώτερο μέλλον και υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, θα εξεταστεί αν θα σταλούν και άλλες μονάδες, αλλά, σε αυτή τη φάση, αποκλείεται κατηγορηματικά η αποστολή ελληνικών χερσαίων δυνάμεων.

Η υπουργός Εξωτερικών είχε χτες το πρωί κατ' ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενόψει της περιοδείας της σε Κύπρο, Λίβανο, Ισραήλ και Ιορδανία, η οποία ξεκίνησε χτες το απόγευμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι σκοπός του ταξιδιού της είναι η αναλυτική αποτύπωση της πραγματικότητας και ταυτόχρονα η ενημέρωσή της ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της Ντ. Μπακογιάννη περιλαμβάνει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ