Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ
Αναγκαία η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους για την ειρήνη

Ο πόλεμος κατά του Λιβάνου δε δικαιολογείται ούτε νομικά ούτε ηθικά «κατά κανένα τρόπο», δήλωσε στην εφημερίδα «Γιουνγκ Βελτ» του Βερολίνου (22/8) ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. (Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το Γενάρη 1992 έως το Δεκέμβρη 1996).

«Υπάρχει», είπε, «μια ολόκληρη σειρά παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Οπως γνωρίζετε υπάρχει για το Ισραήλ μια ορισμένη "ασυλία" που στηρίζεται στο γεγονός ότι η υπερδύναμη Αμερική ασκεί βέτο προς όφελος του Ισραήλ».

Είπε επίσης σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα ότι «η λύση του προβλήματος θα απαιτήσει ακόμα πολλά χρόνια. Λέω μάλιστα ότι ο πόλεμος στο Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί κατά έναν τρόπο ένα νέο εμπόδιο για την ειρήνη. Φθάσαμε πάλι στο σημείο μηδέν. Βρισκόμαστε πάλι εκεί που ήμασταν πριν την επίσκεψη του (Αιγύπτιου) προέδρου Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ... Σύμφωνα με τη γνώμη μου, πραγματική ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή είναι δυνατή μόνο με την ίδρυση και γενική αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους... Ζούμε σε μια εποχή κρίσεων, έχουμε κρίσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στο Νταρφούρ και στο Λίβανο. Δε βλέπω γρήγορες λύσεις προσεχώς».

Σχετικά με την αποστολή «διεθνούς» δύναμης στο Λίβανο, ο ΜΠ. Γκάλι είπε ότι αυτή πρόκειται να εγκατασταθεί στο λιβανικό και όχι σε ισραηλινό έδαφος. Γι' αυτό το λόγο «το Ισραήλ δε θα 'πρεπε να έχει δικαίωμα συναπόφασης ως προς τη σύνθεσή της».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ