Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επιθέσεις, εισβολές και παράνομες «δίκες»

Το 25% των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών στην παλαιστινιακή Βουλή έχουν απαγάγει οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΓΑΖΑ.--

Ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν χτες Τρίτη, νωρίς το πρωί, το σπίτι ενός μέλους της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ». Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι. Ο ένας ήταν ο γιος του «στόχου», που πήδησε από το παράθυρο του σπιτιού για να σωθεί και έσπασε το πόδι του. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε εκ νέου τις επιδρομές στα κατεχόμενα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, κάνοντας πολλαπλές εφόδους με την υποστήριξη αρμάτων μάχης. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νότια Γάζα και αυτοί, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ήταν μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ». Στη Χαν Γιουνίς, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ανοίγοντας πυρ με βαριά πολυβόλα και απαιτώντας από τους αγρότες να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή. Στόχοι έγιναν ακόμη και εικονολήπτες ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς τους. Περίπου 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί αφότου ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις με αφορμή την απαγωγή ενός στρατιώτη την 12η Ιούλη, που συνεχιζόταν χωρίς ιδιαίτερη έμφαση από τα διεθνή ΜΜΕ την περίοδο της εισβολής και του 34ήμερου πολέμου στο Λίβανο.

Στο μεταξύ, χτες ισραηλινό στρατοδικείο άσκησε δίωξη στον πρόεδρο της παλαιστινιακής Βουλής, Αμπντέλ Αζίζ Ντουέικ, κατηγορώντας τον ότι είναι... μέλος της «Χαμάς» - με την οποία εκλέχτηκε. Ο Ντουέικ δε μάσησε τα λόγια του. «Είναι μια πολιτική δίκη την οποία δεν αναγνωρίζω. Είμαι εκλεγμένος αξιωματούχος». Η Χανάν Ασράουι, μέλος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ήταν ακόμα πιο καίρια: «Πρόκειται για μια πολιτική απαγωγή. Πρόκειται για απόπειρα άσκησης πίεσης, έναν πολιτικό εκβιασμό, και αισθανόμαστε ότι αποτελεί παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και συνθηκών και το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του».

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός έχει προβεί σε ένα μπαράζ πολιτικών απαγωγών στα Κατεχόμενα -περιλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νάσερ αλ Σαέρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Λονδίνο), το 25% των εκλεγμένων στη Βουλή Παλαιστινίων πολιτικών - 33 τον αριθμό - έχουν απαχθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ συνολικά έχουν απαχθεί 49 στελέχη της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ