Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες υπογραφές συμπαράστασης

ΑΒΑΝΑ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Παντελώς παράνομο και ανήθικο χαρακτήρισε ο Περουβιανός ποιητής Χιλντεμπράντο Πέρες, βραβευμένος και με το βραβείο Κάσα δε λας Αμέρικας, το σχέδιο των ΗΠΑ, που στόχο, όπως δήλωσε, έχει την καταστροφή της Κουβανικής Επανάστασης. Και, φυσικά, συνυπέγραψε την επιστολή των 400 διανοουμένων, που απαιτούν σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κούβας.

Μαζί του συνυπέγραψαν και λόγιοι, ποιητές και καλλιτέχνες από το Περού, περιλαμβανομένων του Μάρκο Μάτος, του Αρτούρο Κορκουέρα, του Τόμας Εσκαχιδίγιο, του Χουάν Κριστομπάλ, του Λέσλι Λι, του Μάξιμο Ντάμιαν, του Μπρούνο Πορτουγκές και του Βινσέντε Ορτα. Στο μεταξύ, η υπογραφή του Εβο Μοράλες, Προέδρου της Βολιβίας, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική σε μια κίνηση που προσπαθεί να γίνει ασπίδα προστασίας στην Κούβα, που προκλήθηκε από την επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ και τελευταία ο Χάρολντ Πίντερ, που παρέδωσε και το βραβείο του στην Κούβα, και εξαπλώνεται σαν φωτιά σε όλη την οικουμένη.

Στην Ελλάδα, η ανταπόκριση εξακολουθεί να είναι τεράστια. Μετά το ειδικό βάρος της υπογραφής του Μίκη Θεοδωράκη, την επιστολή υπέγραψαν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο συνθέτης Βαγγέλης Φάμπας.

Για τους πέντε αγωνιστές

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφορικά με τις συνωμοσίες των διαφόρων ομάδων, που δρουν ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση και έχουν, φυσικά, έδρα στο Μαϊάμι, ίσως αποτελέσουν την καλύτερη υπερασπιστική γραμμή για την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών που διείσδυσαν σε παραστρατιωτικές ομάδες στο Μαϊάμι, με μοναδικό στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Κούβας, όπως τουλάχιστον αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times.

Το άρθρο των LA Times σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις σε σχέση με τους «τρομοκράτες Τονίν Λάμα, Ρομπέρτο Φέρο και Σαντιάγο Αλβάρες» ενδεχομένως μπορεί να στηρίξουν εκ νέου το αίτημα των Χεράρδο Ερνάντες, Φερνάντο Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο και Ρενέ Γκονσάλες, ειδικά μετά την απόφαση του Εφετείου της Ατλάντα που ανέτρεψε την περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για επανάληψη της δίκης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στην υπόθεση του γιοτ «Λα Εσπεράνσα», το οποίο δημεύτηκε στο Πουέρτο Ρίκο και κατασχέθηκαν τα όπλα που βρέθηκαν σε αυτό. Το «Λα Εσπεράνσα» είχε προορισμό τη Νήσο Μαργαρίτα με μοναδικό στόχο τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο. Επίσης, στο άρθρο, σημειώνεται ότι εσχάτως στο Μαϊάμι ο Αντόνιο Λάμα παραδέχτηκε δημοσίως ότι «το 1997 χρηματοδότησε αποστολή για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, για την οποία έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί». Επίσης το άρθρο σημειώνει την περίπτωση του Καλιφορνέζου Ρόμπερτ Φέρο, ο οποίος «τον Απρίλη δήλωσε ότι είχε συλλέξει περί τα 1.500 όπλα και χειροβομβίδες για μια ένοπλη επίθεση στην Κούβα». Τέλος, το άρθρο του LA Times σημειώνει τη δίκη κατά του Σαντιάγο Αλβάρες που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, με κατηγορίες της οργάνωσης «επίθεσης κατά του Φιντέλ Κάστρο». «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε κοντά στο να έχουμε μία ολοκληρωμένη υπόθεση θα τη φέρουμε στην αίθουσα του δικαστηρίου», δήλωσε ο Λέοναρντ Γουέινγκλας, ένας εκ των δικηγόρων των 5 Κουβανών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνήσιος διεθνιστής και πηγή έμπνευσης των λαών (2016-11-30 00:00:00.0)
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους (2010-09-14 00:00:00.0)
Η Κούβα μέσα από την κάμερα (2008-12-21 00:00:00.0)
Ανάγκη η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας (2007-10-16 00:00:00.0)
Παραβίαση του διεθνούς Δικαίου καταγγέλλει η Αβάνα (2003-11-19 00:00:00.0)
Η τελευταία επιστροφή (2000-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ