Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κερδισμένο μόνο το κεφάλαιο

Με γοργά βήματα η κυβέρνηση ξετυλίγει την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται τις νέες ανατροπές για μετά το 2007, την ίδια στιγμή η ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Πυρήνας αυτού, η ένταξη στο ΙΚΑ μιας σειράς Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και ομαδοποιήσεις και συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, με στόχο την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια και για δεύτερη κατά τη διάρκεια της θητείας της ΝΔ, η κυβέρνηση προωθεί νέα ρύθμιση για το χάρισμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα χαριστική ρύθμιση, οι οφειλέτες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού θα απολαμβάνουν έκπτωσης 80% επί των πρόσθετων τελών και επιβαρύνσεων σε περίπτωση που το χρέος καταβληθεί εφάπαξ και 50% σε περίπτωση που καταβληθεί τμηματικά. Στη δεύτερη περίπτωση, το χρέος θα εξοφληθεί μετά από 8 ολόκληρα χρόνια (προβλέπονται 96 μηνιαίες δόσεις). Αν, βέβαια, αποπληρωθεί ποτέ, αφού, έτσι κι αλλιώς, οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίζουν φορολογική ενημερότητα. Οι μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, με συνολικό ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ, απαλλάσσονται για 18 μήνες από τις οφειλές τους που επίσης ρυθμίζονται με προκλητικό τρόπο.

Οι νέες φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις γίνονται ακόμα πιο προκλητικές, αν αναλογιστεί κανείς και τα παρακάτω στοιχεία: Οι βεβαιωμένες οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο οφείλει στο ΙΚΑ τουλάχιστον 4,1 δισ. ευρώ. Σε πάνω από 6.000.000 ευρώ ημερησίως ανέρχεται η εισφοροδιαφυγή. Πάνω από 20 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες από τη ληστεία των αποθεματικών τα τελευταία χρόνια. Η ένταξη των τραπεζικών ταμείων και άλλων ειδικών ταμείων με βάση το νόμο Ρέππα επιβαρύνει το ΙΚΑ με 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο. Μόνον η συγχώνευση του Ταμείου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στο ΙΚΑ που συμφωνήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ φόρτωσε στο ΙΚΑ έλλειμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το 1% ως επιχορήγηση, με βάση το ΑΕΠ, δεν καλύπτει με τίποτε τα τεράστια ελλείμματα. Την ίδια ώρα, 6 στους 10 συνταξιούχους όλων των Ταμείων προσπαθούν να επιβιώσουν με κάτω από 500 ευρώ το μήνα, ενώ μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν μέχρι 480 ευρώ το μήνα.

Είναι φανερό και από τα παραπάνω ποιον πραγματικά εξυπηρετούν οι αντιδραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό: Το κεφάλαιο και μόνο το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο να χάσουν από τις νέες ρυθμίσεις, που φέρουν τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτήν τη βάση, ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για κάθε εργάτη και υπάλληλο. Με πόλο συσπείρωσης το ΠΑΜΕ και το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ανάγκη άμεσα να δημιουργηθεί ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην αντιασφαλιστική λαίλαπα κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και κεφαλαίου, που σιγοντάρει και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό σταθμό σ' αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ