Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΑΛΦ ΝΤΕ ΧΕΕΡ
10 βάρκες

«10 βάρκες» του Ραλφ ντε Χέερ
«10 βάρκες» του Ραλφ ντε Χέερ
Αφού έπεσαν πάνω τους και τους εξαφάνισαν, σήμερα, που δεν έχουν μείνει παρά «μερικά - ακίνδυνα - δείγματα», φτιάχνουμε ταινίες, για τον πολιτισμό τους και τις παραδόσεις τους! Μιλάμε για τους ιθαγενείς της Αυστραλίας. Για μια από τις εκατοντάδες φυλές, που δέχτηκαν την επίθεση των κατακτητών και των καταπατητών. Τη φυλή Γιόλνγκου. Τη μια από τις ελάχιστες φυλές, που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. (Βέβαια, σήμερα, η φυλή Γιόλνγκου έχει «ενσωματωθεί» και έχει πάθει άλλου είδους εξαφάνιση)!

Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Ραλφ ντε Χέερ (ζει και εργάζεται στην Αυστραλία), στηριζόμενος στις φωτογραφίες, που τράβηξε ο ανθρωπολόγος Ντόναλντ Τόμσον, έφτιαξε μια απρόσωπη και ακίνδυνη ταινία! Χρησιμοποιώντας μάλλον ερασιτέχνες ηθοποιούς, γύρισε μια σχολική ηθογραφία. Μια αναφορά στα «παλιά» τα χρόνια και στον τρόπο που οι Γιόλνγκου ήρθαν σε επαφή με τις πρώτες τους εμπειρίες. Τις πρώτες συγκρούσεις με άλλες φυλές. Τη ζήλια, τον «έρωτα».

Η ιστορία, υποτίθεται, συμβαίνει 1.000 χρόνια πριν! Ενας νεαρός μαύρος νιώθει μια ιδιαίτερη έλξη για μια από τις τρεις γυναίκες του μεγαλύτερου αδελφού του. Η έλξη αυτή είναι κόντρα στους άγραφους νόμους της φυλής η οποία, βέβαια, αναστατώνεται. Ενας γέρος σοφός, για να συνετίσει τον νέο, του αφηγείται (και μας αφηγείται) έναν «αρχαίο θρύλο» που αναφερόταν σε έναν απαγορευμένο έρωτα. Εναν απαγορευμένο έρωτα, διανθισμένο με μαγείες, με εκδίκηση, με λατρείες και προκαταλήψεις.

Βλέποντας την ταινία, διαρκώς ερχόταν στο νου μου η γνωστή ρήση, «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Τελικά, αν δε διάβαζα στο Ιντερνετ, δε θα μάθαινα τίποτα για τους Γιόλνγκου! Τότε, γιατί γυρίστηκε; Για το φολκλορικό της υπόθεσης; Ισως!

Παίζουν: Κρουσό Κούρνταλ, Τζέιμι Γκουλπιλίλ, Ρίτσαρντ Μπιριμπίριν, Πίτερ Μινιγκουλούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ