Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΡΡΗ
Εξοντώνονται οι βιοτέχνες

Παλιότερα η περιοχή έσφυζε από τη λειτουργία εκατοντάδων βιοτεχνιών, αλλά τώρα μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη. Με επαγγελματοβιοτέχνες, που μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν, μίλησε χτες ο Χρ. Κορτζίδης στη διάρκεια περιοδείας του

Αντιμέτωπες με το "λουκέτο" βρίσκονται σήμερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βιοτεχνίες της χώρας. Ολοένα και περισσότεροι μικρομεσαίοι αναγκάζονται να "κατεβάσουν τα ρολά", καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τρελή κούρσα του ξέφρενου ανταγωνισμού. Οσοι, μάλιστα, καταφέρνουν να παρατείνουν τη λειτουργία τους αναγκάζονται να συναλλάσσονται με επιταγές, καθώς η έλλειψη ρευστότητας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Φαινόμενα που οφείλονται στις αντιλαϊκές οδηγίες της Ευρώπης των πολυεθνικών και στην πιστή εφαρμογή τους από τους εδώ κυβερνητικούς εντολοδόχους.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στην περιοχή του Ψυρρή ο Χρήστος Κορτζίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μία περιοχή που έσφυζε παλιότερα από τη λειτουργία εκατοντάδων βιοτεχνιών και τώρα μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη. Μικρογραφία, βέβαια, αυτού που παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, επαγγελματοβιοτέχνες μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του βιοτέχνη ενδυμάτων Ν. Παπαστεργίου: "Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Η αγορά κινείται πλέον με εξάμηνες επιταγές και οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν. Προσπαθώ να επιβιώσω, αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα αντέξω ακόμα".

Ο Ι. Καραπαύλος,έμπορος της περιοχής, επισήμανε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων είναι να κλείσουν οι μικρομεσαίοι και υπογράμμισε το γεγονός ότι στην περιοχή του Ψυρρή υπήρχαν τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις και έχουν μείνει τώρα μόνο 30. Από την πλευρά του ο βιοτέχνης Δ. Μπούσγος δήλωσε ότι όλο και περισσότερες βιοτεχνίες κλείνουν και ότι αν κάποιος πηγαίνει καλύτερα και συνεχίζει να λειτουργεί είναι θέμα συγκυριών και πρόσκαιρο φαινόμενο.

Αλλοι επαγγελματοβιοτέχνες αναφέρθηκαν στην αθρόα εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό και είπαν ότι οι ελληνικές βιοτεχνίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον ξέφρενο διεθνή ανταγωνισμό. Ετσι αναγκάζονται να κατεβάσουν τα ρολά ή να προσπαθήσουν να χαμηλώσουν το κόστος λειτουργίας τους, απολύοντας κατ' αρχήν εργαζομένους. Δήλωσαν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν παλαιότερα "τσαγκαρούπολη", καθώς δραστηριοποιούνταν εκεί εκατοντάδες υποδηματοποιεία και σήμερα έχουν μείνει μόνο 15.

Ο Χρ. Κορτζίδης περιγράφοντας τη συνολική εικόνα, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών είναι περισσότερο οξυμένα από ποτέ. Επισήμανε ότι ο κλάδος της υποδηματοποιίας και της επεξεργασίας δέρματος παρουσιάζει δραματική συρρίκνωση. Συνέχισε ότι τα σχέδια της πολιτείας για την "ανάπλαση" της συγκεκριμένης περιοχής φέρνουν νέες δυσκολίες στις εκεί βιοτεχνίες, αφού τις αναγκάζουν να φύγουν ως "οχλούσες", χωρίς όμως να προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους σε κάποιον άλλο χώρο ή άλλα κίνητρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, καθώς και συντονισμός και εγρήγορση των συνδικαλιστικών τους φορέων. Και αυτό, προκειμένου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική εξόντωση.

Ο Χρήστος Τριάντης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και υπεύθυνος γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιούχων, ο οποίος πήρε μέρος στην περιοδεία, μίλησε "για μια γειτονιά που στο παρελθόν έβριθε από κίνηση της μεταποιητικής βιοτεχνίας και σήμερα βρίσκεται σε κατάρρευση". Συνέχισε, λέγοντας ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η διαβόητη "Λευκή Βίβλος" είχαν και έχουν δραματικές επιπτώσεις στη βιοτεχνία, την υποδηματοποιία, τον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία. Είπε ακόμα ότι οι έμποροι και οι βιοτέχνες πρέπει να αγωνιστούν και κινητοποιηθούν άμεσα και δυναμικά, για να ανατρέψουν τη δυσμενή κατάσταση και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ