Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Μάρτη δημοπρατείται η σήραγγα του Αχελώου

Πιο αργά ο διαγωνισμός για το φράγμα της Συκιάς

Ολοκληρώθηκαν τελικά τα τεύχη δημοπράτησης για τα δύο βασικά έργα εκτροπής του Αχελώου, οι διαγωνισμοί για τα οποία επαναπροκηρύσσονται μετά από αρκετή καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διακηρύξεις:

  • Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των ενδιαφερόμενων τεχνικών εταιριών για την κατασκευή της σήραγγας εκτροπής, προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ., θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 19 Μάρτη.
  • Για την κατασκευή του φράγματος της Συκιάς, προϋπολογισμού 30 δισ. δρχ., οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να πάρουν μέρος στη διαδικασία της προεπιλογής μέχρι τις 2 Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα καθυστερήσει σε σχέση με αυτόν για τη σήραγγα εκτροπής.

Οπως είναι γνωστό, το τωρινό σχήμα εκτροπής του Αχελώου προβλέπει, με βάση τη νέα συνολική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε, την ετήσια μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στη Θεσσαλία. Οι ποσότητες, όμως, αυτές δεν ικανοποιούν τους αγρότες της περιοχής, αφού από άλλες μελέτες προκύπτει ότι οι ελάχιστες ποσότητες νερού που θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν το θεσσαλικό κάμπο και να οδηγήσουν στην παραγωγική ανάπτυξή του θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιες, δηλαδή 1,2 δισ. κυβικά το χρόνο.Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η νέα συνολική περιβαλλοντική μελέτη προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή για την ακύρωση των δύο προηγούμενων διαγωνισμών τον περασμένο Απρίλη. Η νέα περιβαλλοντική μελέτη, που δημοσιεύτηκε ήδη, έχει εγκριθεί από όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια της περιοχής, εκτός από αυτό της Αιτωλοακαρνανίας.

Το έργο της σήραγγας εκτροπής θα αρχίζει από το φράγμα της Συκιάς και θα καταλήγει στην περιοχή Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Το μήκος της σήραγγας είναι 17.400 μέτρα και η τελική διάμετρός της θα είναι 6 μέτρα. Η ολοκλήρωση της κατασκευής της προβλέπεται σε 4 χρόνια.

Το φράγμα της Συκιάς θα δημιουργήσει τεχνητή λίμνη από όπου θα εκτρέπονται τα νερά του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Το φράγμα πρόκειται να κατασκευαστεί από αμμοχάλικο, θα έχει αργιλικό πυρήνα και το ύψος του θα φτάνει τα 150 μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ