Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή η "ανάπλαση"

Πεδίο μάχης συνεχίζει να θυμίζει η περιοχή του Ψυρρή. Τα έργα "ανάπλασης", που αποφάσισε να εκτελέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με την έγκριση του Δήμου Αθηναίων, προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Χωματόδρομοι, λάσπη και σκόνη έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη εικόνα, που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση κατοίκων και εμπόρων. Οι τελευταίοι, μάλιστα, βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, καθώς η "ανάπλαση" έδιωξε τους πελάτες τους και τους ζημίωσε ανεπανόρθωτα.

Ειδικότερα, τα έργα που ξεκίνησαν από το Πάσχα του προηγούμενου χρόνου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και επιπλέον ο εργολάβος πήρε παράταση μέχρι τις 31 του Μάρτη. Ο ίδιος, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, είχε υποσχεθεί παλαιότερα ότι τα έργα σε ορισμένα τμήματα θα είχαν ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβρη, κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Υπάλληλοι του υπουργείου, μάλιστα, που βρέθηκαν χτες στο χώρο για να συνεννοηθούν με τον εργολάβο για τα έργα, απάντησαν στις διαμαρτυρίες κατοίκων και εμπόρων επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την καθυστέρηση. Υποστήριξαν ότι δε συνεννοήθηκαν για το πώς θέλουν να γίνουν οι εργασίες, προέβαλαν διαφορετικές απαιτήσεις και συνέβαλαν έτσι στην αργοπορία. Είπαν ακόμα ότι η παράταση μέχρι το Μάρτη δόθηκε επειδή οι εργασίες σταμάτησαν τις μέρες των γιορτών, ύστερα από σχετικό αίτημα κάποιων εμπόρων που στηριζόταν από τον αντιδήμαρχο Η. Σκαλαίο,με σκοπό να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τις μέρες εκείνες.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προκάλεσαν βέβαια την οργή των κατοίκων. Ο Γ. Γαλίτης,κουρέας, δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εμπαίζει όταν λέει ότι και αυτοί καθυστέρησαν το έργο και αναφέρθηκε σε εξώδικα που έστειλαν, πριν μήνες, δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με αυτά διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση και τις κακοτεχνίες και ζητούσαν επίσπευση των εργασιών. Είπε ακόμα ότι ενώ οι εργασίες σταμάτησαν για 15 - 20 μέρες, παράταση δόθηκε για μήνες.

Αλλωστε, ορισμένοι επαγγελματοβιοτέχνες, που διαμαρτύρονταν για την ανάπλαση, επικέντρωναν την κριτική τους σε κάποιες πεζοδρομήσεις. Τις θεωρούσαν καταστροφικές για τη λειτουργία τους και ζητούσαν να μη γίνουν. Δεν εξέφραζαν αντίθεση με την ανάπλαση, αλλά απλά ζητούσαν να ληφθούν υπόψη ορισμένες ιδιαιτερότητες της περιοχής και να υπάρξει σχετική τροποποίηση στα αρχικά σχέδια. Τα τελευταία, εξάλλου, έγιναν χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο Β. Δαλαβάρας,κρεοπώλης, δηλώνει: "Εδώ και μήνες έχουμε πνιγεί στη λάσπη και τη σκόνη. Στην αρχή είχαμε χαντάκια και τώρα χωματόδρομους και λάκκους. Οι πελάτες έφυγαν και τα καταστήματα κινδυνεύουν να κλείσουν". Ο Μ. Πίπινας,που έχει εργαστήριο επεξεργασίας μετάλλων, μιλά για κακοτεχνίες και ανευθυνότητα. Σημειώνει ότι έξω από την επιχείρησή του, κατά την εκτέλεση των εργασιών, έσπασε σωλήνας της ΕΥΔΑΠ και ο εργολάβος έκανε λόγο για μπάζωμα και όχι για επισκευή!

Να σημειωθεί τέλος η περίπτωση της Α. Μαντόγλου, που στις αρχές του προηγούμενου Νοέμβρη μιλούσε στο "Ρ" για τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής που αντιμετωπίζει, λόγω της καθυστέρησης στις εργασίες, της καταστροφής των εμπορευμάτων της από τη σκόνη και την κατακόρυφη μείωση της πελατείας της. Οι φόβοι της, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν, εφόσον αναγκάστηκε να εκποιήσει το εμπόρευμά της και να "κατεβάσει τα ρολά".

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ