Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ"
Σε τακτική ανάκριση δύο περιπτώσεις

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάνει λόγο για ύπαρξη στοιχείων που αφορούν συγκεκριμένους Ελληνες πολίτες και σημειώνει ότι εξαρτάται από τον ανακριτή αν θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή η περαιτέρω διερεύνηση δύο δικογραφιών που αφορούν υποθέσεις τρομοκρατίας, για τις οποίες εδώ και αρκετούς μήνες έχει γίνει αρκετή συζήτηση.

Πρόκειται για τη βομβιστική ενέργεια κατά του Σαουδάραβα πρέσβη στο Ψυχικό το 1983 και την έκρηξη στο μπαρ "Οσκαρ" της Γλυφάδας δύο χρόνια αργότερα, από τις οποίες είχαν τραυματιστεί συνολικά 22 άτομα. Την ευθύνη είχε αναλάβει τότε η "Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης", την οποία με προκήρυξή του αργότερα είχε υιοθετήσει ο ΕΛΑ, ως οργάνωση παρακλάδι του. Για τις υποθέσεις αυτές είχε ασκηθεί από τότε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, αλλά απ' ό,τι φαίνεται τώρα θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Οπως διευκρίνισαν χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Γ. Μασσαλής και ο αντεισαγγελέας Ι. Διώτης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη δίωξη της τρομοκρατίας, η ποινική δίωξη δεν έχει ακόμα προσωποποιηθεί γιατί δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένος Ελληνας ή αλλοδαπός κατηγορούμενος.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκης, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για την τελική έκβαση των ερευνών, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αξιολόγησης των στοιχείων που είχαν προκύψει από τη στενή συνεργασία των Ελλήνων αξιωματικών με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι από τη μελέτη ειδικότερα των αρχείων της "ΣΤΑΖΙ", προέκυψαν επαρκή στοιχεία για τις παραπάνω δύο βομβιστικές ενέργειες, οι οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά "οργανώθηκαν και καθοδηγήθηκαν από το εξωτερικό και υλοποιήθηκαν με την ενεργό ανάμειξη και Ελλήνων".

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αρνήθηκε να κατονομάσει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές υποθέσεις, λέγοντας ωστόσο ότι είναι πλέον θέμα του ανακριτή αν θα απαγγείλει ή όχι κατηγορίες εναντίον τους. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία για σαφή δράση του τρομοκράτη Κάρλος και στη χώρα μας, τον οποίο επισκέφθηκαν και εξέτασαν στις φυλακές της Γαλλίας Ελληνες αξιωματικοί, χωρίς βέβαια να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσαν.

Τους τελευταίους μήνες είχαν δει τη δημοσιότητα πολλά σενάρια γύρω από τη δράση του Κάρλος στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις πληροφορίες, που σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις υπουργών Δημόσιας Τάξης, υπήρχαν στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ και άλλων μυστικών υπηρεσιών. Τα σενάρια είχαν ξεκινήσει επί Νηστικάκη, ο οποίος ως υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε μεταβεί στο Βερολίνο. Αργότερα συνεχίστηκε η ίδια τρομοφιλολογία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Στέλιο Παπαθεμελή, ο οποίος αφήνει εσχάτως να εννοηθεί ότι εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή τον εμπόδιζαν να προβεί σε... συλλήψεις τρομοκρατών, με βάση τις πληροφορίες των ξένων μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ