Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το δράμα μιας οικογένειας Βορειοηπειρωτών

Επιστολή του συγγραφέα - δημοσιογράφου Β. Σακκάτου προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκη, με την οποία θέτει το ερώτημα αν οι Βορειοηπειρώτες αποτελούν μονάχα αντικείμενο αναίσχυντης εθνικιστικής δημαγωγίας

Σελίδα από το δράμα των Αλβανών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αποτελεί η περίπτωση του ομογενή Χρήστου Παπά από το Αργυρόκαστρο, ενός απ' τις χιλιάδες ανθρώπους που περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να βρουν στην Ελλάδα ένα κομμάτι ψωμί. Από τη μια, το αλβανικό κράτος διώχνει συστηματικά τους πολίτες του, αφού δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει απασχόληση. Απ' την άλλη, όταν έρχονται στην Ελλάδα, οι ίδιοι άμοιροι άνθρωποι αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό - χωρίς δικαιώματα - και γίνονται βορά στα νύχια οποιουδήποτε αφεντικού. Ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, κατά καιρούς, χρησιμοποιούνται ως όμηροι. Το ελληνικό κράτος κατά καιρούς εξαπολύει την Αστυνομία που τους μαζεύει κατά χιλιάδες, απελαύνοντάς τους στην Αλβανία και με κάθε τρόπο προσπαθεί να τους κάνει τη"ζωή δύσκολη".

Οσοι περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, όχι μόνο δεν έχουν δικαιώματα, αλλά ούτε και φωνή. Ετσι, για λογαριασμό του Χρ. Παπά, που ζούσε στη χώρα μας πέντε χρόνια και την περασμένη Παρασκευή πιάστηκε από αστυνομικούς και απελάθηκε στην Αλβανία, μιλά κάποιος άλλος: Ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Βαγγέλης Σακκάτος.

Οπως αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του, ο Β. Σακκάτος προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκη, ο Χρ. Παπάς από την Αλβανία είναι παντρεμένος και πατέρας δυο μικρών κοριτσιών. Για να ζήσει την οικογένειά του, εργαζόταν ως λουστραδόρος σε επιπλοποιείο. Δεν είχε βίζα, όπως και οι περισσότεροι απ' τη γειτονική χώρα που παραμένουν στην Ελλάδα με την ανοχή των αρχών, αλλά μόνο ένα υπηρεσιακό σημείωμα από το Τμήμα Αλλοδαπών Γλυφάδας. "Φαίνεται ότι κάποιος καλοθελητής", γράφει στην επιστολή του, "ανέλαβε να "καθαρίσει τη γειτονιά από τους Αλβανούς" και τον κατάγγειλε στην Αστυνομία".

Ετσι, μαζί με δυο άλλους ομογενείς, πιάστηκαν στην Τερψιθέα την ώρα που πήγαιναν στις δουλιές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες ο Χρ. Παπάς είχε συλληφθεί. Παρά το ότι δεν είχε βίζα, αφέθηκε ελεύθερος.

Οπως καταγγέλλει ο συγγραφέας, όταν περιέγραψε σε αξιωματικό του Αστυνομικού Τμήματος Αργυρούπολης την κοινωνική πλευρά του θέματος και ότι το ένα από τα δυο παιδιά του Χρ. Παπά πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, ο τελευταίος του απάντησε "πως προτίθεται να κάνει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, για το πώς παιδιά ξένων πάνε στα ελληνικά σχολεία"...

Ο Β. Σακκάτος ρωτά τον υπουργό, αν οι Βορειοηπειρώτες αποτελούν μονάχα αντικείμενο αναίσχυντης εθνικιστικής δημαγωγίας στα λόγια και ανάλγητης ρατσιστικής συμπεριφοράς στην πράξη. "Οι κοινωνικοί λόγοι, η διάλυση μιας οικογένειας έχουν ή όχι για τα "όργανα της πολιτείας" και για την κοινωνία μας κάποια σημασία;", αναρωτιέται.

Τελειώνοντας την επιστολή του, καταγγέλλει πως "λέγεται δημόσια και ανεπιφύλακτα ότι οι βίζες της πρεσβείας μας στα Τίρανα πληρώνονται μέχρι και 300.000 δραχμές. Το πώς, πού και σε ποιους πληρώνονται αυτά τα υπέρογκα ποσά εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας θα πρέπει να ερευνηθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ