Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΛ
"Εφτασφράγιστα μυστικά" τα πορίσματα για το δυστύχημα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης και Στρ. Κόρακας ζητούν, με αίτησή τους, απ' τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη, να τα καταθέσει στη Βουλή

Τον Αύγουστο του 1995 τρεις ανθρώπινες ζωές χάθηκαν με την έκρηξη που έγινε στον τομέα παραγωγής βομβιδοφόρων όλμων του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα. Αλλοι 13 εργάτες τραυματίστηκαν.

Μετά από αυτό συστήθηκαν δυο επιτροπές για τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος. Η μία από την εταιρία με τη συμμετοχή και του σωματείου των εργαζομένων και η δεύτερη είναι η προβλεπόμενη από το νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο επιτροπές έχουν καταλήξει σε πορίσματα, αλλά φυλάγονται μακριά από τη δημοσιότητα ως "εφτασφράγιστα μυστικά". Εδώ και αρκετές μέρες βρίσκονται στα χέρια του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Μανώλη Μπεντενιώτη και καμιά πληροφορία για το περιεχόμενό τους δεν έχει δοθεί στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και Στρατής Κόρακας ζητούν με αίτησή τους απ' τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη να καταθέσει, μέσα στις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής προθεσμίες, τα δύο πορίσματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο "Ρ" είχε γράψει ότι το σχέδιο πορίσματος για το δυστύχημα, που καταρτιζόταν από την επιτροπή της εταιρίας, αναφερόταν σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο είχε γίνει στη διαδικασία επισκευής της πρέσας όπου σημειώθηκε η έκρηξη. Με αυτή όμως την εκτίμηση η επιτροπή παρέβλεπε το γεγονός ότι πουθενά δεν υπήρχαν καταγραμμένες διαδικασίες για το τι έπρεπε να κάνει ο συντηρητής σε περίπτωση που μπλόκαρε η μηχανή. Η πρέσα που προκάλεσε το δυστύχημα από τις αρχές Αυγούστου παρουσίαζε βλάβες και η ΠΥΡΚΑΛ δεν είχε πάρει κανένα μέτρο, παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο πορίσματος της εταιρίας έκανε αναφορά σε βλάβη της μηχανής, χωρίς όμως να τη χαρακτηρίζει στιγμιαία ή συνεχόμενη.

Οσον αφορά στο πυρομαχικό που είχε εκραγεί, η ΠΥΡΚΑΛ είχε προμηθευτεί τον πυροσωλήνα του τον περασμένο Μάρτη, χωρίς η διοίκηση της επιχείρησης να ενημερώσει τον υπεύθυνο προϊστάμενο και το προσωπικό για τη λειτουργία του. Επίσης, δεν είχε γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού και δεν είχαν παρθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Ο καινούριος πυροσωλήνας είχε αντικαταστήσει παλιότερο που παρήγαγε για αρκετά χρόνια το εργοστάσιο.

Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι "μαγειρεύουν" τα αποτελέσματα των πορισμάτων προκειμένου ν' αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Αυτό φάνηκε και στις πρώτες δηλώσεις, οι οποίες είχαν γίνει μετά το δυστύχημα από στελέχη της εταιρίας, που μιλούσαν για τον "ανθρώπινο παράγοντα". Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι προσπαθούν να "ξεχάσουν" ότι ο βασικότερος λόγος που έγινε το δυστύχημα είναι η κατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ από την άποψη της λειτουργίας της, αλλά και της καθυστέρησης του εκσυγχρονισμού της, μηχανολογικού και παραγωγικού. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψής της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ολα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα τη χαλάρωση της επαγρύπνησης και των μέτρων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ