Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχηγείο αποκτά η Αστυνομία

Πιθανή η κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η υπαγωγή της Αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης

Την ίδρυση Αρχηγείου της Αστυνομίας και την πιθανή κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης.

Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι "θα γίνει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του αρχηγού της Αστυνομίας και του υπουργού Δημόσιας Τάξης επειδή σήμερα, έτσι όπως λειτουργούν τα επιτελεία των υπηρεσιών υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων. Ο εκάστοτε υπουργός χρησιμοποιεί το επιτελείο του αρχηγού, ενώ ο υπουργός βασίζεται στους συμβούλους και το πολιτικό του γραφείο. Ετσι δεν υπάρχει μόνιμη και διαρκής κυβερνητική επίβλεψη, υπάρχει μια θεσμική αλλοίωση, που πρέπει να αποκατασταθεί". Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είπε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχει ξεχωριστό υπουργείο Αστυνομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται προσεχώς να υπαχθεί ο κυβερνητικός έλεγχος της αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός ενέταξε τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο του διοικητικού εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας και είπε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα υποβάλει προτάσεις για την οργάνωση ενός μεικτού επιτελείου για το υπουργείο και ενός ολοκληρωμένου αρχηγείου της Αστυνομίας. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στη Βουλή υπό τη μορφή σχεδίου νόμου.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούσαν παλιό αίτημα των αστυνομικών, αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δίσταζαν να το υιοθετήσουν. Μετά την ενοποίηση των δυο Σωμάτων το 1985 και τη δημιουργία της ΕΛ.ΑΣ. είχε προτιμηθεί το σημερινό σχήμα ελέγχου της Αστυνομίας, επειδή ήταν ακόμα νωπή η περίοδος της δικτατορίας και ορισμένοι εξέφραζαν τον κίνδυνο "αυτονόμησης" της Αστυνομίας. Κατά το παρελθόν και η Νέα Δημοκρατία (υπουργία Γκελεστάθη)

είχε συντάξει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση Αρχηγείου, αλλά τελικά δεν το προώθησε.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο υπουργείο έχει συγκροτηθεί και μια άλλη επιτροπή, η οποία μελετά την αλλαγή του σημερινού συστήματος κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών της Αστυνομίας. Συνδικαλιστές ζητούν να καταργηθεί η δυνατότητα εκτάκτων κρίσεων, να συμμετέχει δικαστικός λειτουργός στα Συμβούλια Κρίσεων και να γίνει περισσότερο αντικειμενική η βαθμολόγηση των προσόντων των αξιωματικών. Αυτές τις μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα που καταρτίστηκε για το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπουργού οι αλλαγές στοχεύουν στην ταχύτερη εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων και στην εξάλειψη των στοιχείων, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκάλυψης κρουσμάτων διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ