Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕ
Κοινόχρηστοι χώροι τα ποτάμια και τα ρέματα

Οι χείμαρροι, τα ρυάκια, τα ρεύματα και οι ποταμοί αποτελούν κοινόχρηστους χώρους. Οποιαδήποτε επέμβαση σ' αυτούς τους χώρους απαγορεύεται. Στη σημαντική αυτή γνωμοδότηση προχώρησε το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και επέστρεψε σχετικό προεδρικό διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε πολεοδομική μελέτη ενός τμήματος του Δήμου Γρεβενών από το οποίο διέρχεται ο ποταμός Γρεβενίτης.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ επισημαίνει ότι:

* Τα ρέματα που διασχίζουν οικισμούς αποτελούν φυσικούς αεραγωγούς, ενώ η χλωρίδα και πανίδα τους είναι σημαντικά οικοσυστήματα και συμβάλλουν στην ισορροπία του περιβάλλοντος.

* Ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς, τα ρέματα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους και δεν επιτρέπονται επεμβάσεις που θίγουν τη λειτουργία τους.

* Στην ευρεία έννοια των ρευμάτων εμπίπτουν και οι ποταμοί (συνεχούς και παροδικής διάρκειας) και αποτελούν μεγάλα υδρορεύματα των οικείων δικτύων ρευμάτων.

* Για να επέλθουν επεμβάσεις στους χειμάρρους, ρυάκια και ρέματα θα πρέπει προηγούμενα να έχουν οριοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα και σύμφωνα με το νόμο 880/79.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ με μια άλλη γνωμοδότηση έκρινε ότι οι οικισμοί που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας τεχνητών λιμνών δεν μπορούν να επεκταθούν και διέγραψε σχετική διάταξη σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε τροποποίηση οικισμού στην τεχνητή λίμνη Ν. Πλαστήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ