Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργάνωση του λαού

Ηδη η "επικαιρότητα" τούς εγκαταλείπει και οι κάμερες των καναλιών, αφού πούλησαν τις "εικόνες φρίκης" και την "καταστροφή", αναζητούν άλλα σημεία και "θέματα" για να συνεχίσουν το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου.

Τα κυβερνητικά κλιμάκια, αφού έκαναν τις περιοδείες τους και τους μοίρασαν ψεύτικες ελπίδες και άθλια επιδόματα βοήθειας, επανέρχονται, με ήσυχη τη συνείδησή τους, στη βάση τους και στην καθημερινή ρουτινιάρικη απασχόλησή τους, της κοροϊδίας, δηλαδή, και εξαπάτησης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ο λόγος για τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε όλη σχεδόν τη χώρα, οι οποίοι τώρα που αποσύρονται τα νερά και η επίδειξη ψεύτικου ενδιαφέροντος από τους εκσυγχρονιστές κυβερνώντες, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα, η οποία βέβαια δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Ουσιαστικά αρχίζουν ξανά τη ζωή τους από την αρχή. Επιχειρούν να επιβιώσουν και να στήσουν το νοικοκυριό τους, μέσα σε συνθήκες αντίξοες και εχθρικές γι' αυτούς.

Η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ώρες δεν έκρυψε την απροθυμία της να στηρίξει τους πληγέντες από τη θεομηνία. Μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση της με άθλια και εξοργιστικά επιχειρήματα, όπως ότι "φταίνε τα χωρίς προηγούμενο καιρικά φαινόμενα", για την αντιμετώπιση των οποίων "δεν μπορούσε να υπάρξει λογική πρόβλεψη" (! ). Προσπαθώντας, μάλιστα, να αποσείσει εντελώς τις ευθύνες από πάνω της, ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ότι "ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε περισσότερο από αποτελεσματικά" (! ).

Ακόμα χειρότερα: Εμφανίζεται ο γνωστός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, να επιρρίπτει τις ευθύνες στους δήμους για τη μη κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων!

Δεν εκπλήσσει, παρά μόνο ορισμένους αφελείς, αυτή η επίδειξη αναλγησίας από την κυβέρνηση Σημίτη. Πρόκειται για στάση απόλυτα εναρμονισμένη με τη γενικότερη πολιτική της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα προβλήματά τους. Παρένθεση: Αξίζει να αναρωτηθεί κάποιος ποια μέτρα παίρνει, δραστικά και γενναιόδωρα, και ποιες διευκολύνσεις παρέχει σε περιπτώσεις που "κινδυνεύουν" οι φίλοι της μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεξαγωγείς, μεγαλοεργολάβοι, κλπ.;

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το "περίσσευμα καρδιάς" της κυβέρνησης Σημίτη. Οι επιλογές που έχουν μπροστά τους είναι σαφείς: Η θα υποταχθούν στη "μοίρα" τους - ακριβώς αυτό που τους υποδεικνύει η κυβέρνηση - ή θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και θα διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Και τους ανήκουν πολλά, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να "συγκινηθεί" αν δε διαπιστώσει τη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση. Αν σε κάθε βήμα της δε συναντά μπροστά της την οργή των πλημμυροπαθών, αν οι κραυγές τους για επιβίωση δε γίνουν εφιάλτης της.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο να υπάρξει οργανωμένη λαϊκή αντίδραση σε όλες τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες. Ηδη στην Κόρινθο ετοιμάζεται συλλαλητήριο, ενώ οι πλημμυροπαθείς οργανώνονται μέσω της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών. Μόνο η οργάνωση της πάλης "από τα κάτω" και η αποφασιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, μπορούν να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση και να φέρουν κάποια αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις και να κατατείνουν όλες οι προσπάθειες. Η επιδίωξη "ατομικών λύσεων" είναι καταδικασμένη να αποτύχει και επιπλέον προσβάλλει την ίδια την αξιοπρέπεια των πλημμυροπαθών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωριό - φάντασμα παραμένει το Σωτήριο, οχτώ μήνες μετά τις πλημμύρες(2024-04-24 00:00:00.0)
Αποκλείονται τα 2/3 από την απαλλαγή πληρωμής λογαριασμών νερού και ανταποδοτικών τελών(2023-12-28 00:00:00.0)
Πανθεσσαλική κινητοποίηση το Σάββατο με συλλαλητήριο στη Λάρισα(2023-12-16 00:00:00.0)
Είναι αγώνας όλων!(1999-01-09 00:00:00.0)
Δεν μπορεί και ούτε θέλει(1998-10-30 00:00:00.0)
Η "φτώχεια" της κυβερνητικής προπαγάνδας(1997-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ