Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η άλλη όψη του... παραδείσου

Η είδηση εξαφανίστηκε από το σύνολο των ΜΜΕ πλην αυτών της Αριστεράς. Πενήντα άστεγοι πέθαναν από το κρύο στη Γερμανία, ενώ πέρυσι το χειμώνα στην Αγγλία ο αριθμός τους έφτασε τους διακόσιους πενήντα! Σε δυο χώρες που ηγούνται στο μονόδρομο (κατά Σημίτη, Εβερτ, Κωνσταντόπουλο, Σαμαρά) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον παράδεισο που θα τρώμε με χρυσά κουτάλια,άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο. Φτωχοί και καταφρονεμένοι που βρέθηκαν στο περιθώριο της ζωής, στα πλαίσια των προγραμμάτων σύγκλισης και της επίτευξης κάποιων δεικτών που τους καθορίζουν οι καπιταλιστές και τα φερέφωνά τους, για να ζουν αυτοί καλά και μεις χειρότερα. Λίγο πριν το 2000 ένας νέος μεσαίωνας έχει κάνει βίαια την εμφάνισή του, σκληρός κι αμείλικτος, δημιουργώντας την κοινωνία των 2/3 και προσεχώς του 1/3. Η αθλιότητα, η πλήρης απαξίωση κάθε κανόνα που άπτεται στη σφαίρα της ηθικής, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, το ξεπουπούλιασμα κάθε πτυχής του αμφιλεγόμενου ούτως ή άλλως κοινωνικού κράτους, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η δραματική αλλαγή προς το χειρότερο του τρόπου ζωής, γίνεται προσπάθεια από το μπλοκ των φιλελεύθερων και σοσιαλονεοφιλελεύθερων (που εκφράζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) να παγιωθούν. Δυστυχώς γι' αυτούς, παρά τις θεωρίες περί τέλους ιστορίας ή της αδιαφορίας των πολιτών προς τα κοινά, το ρεύμα έχει αντιστραφεί. Ολοι συζητούν για την επόμενη μέρα και το τι θα γίνει. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ναυτεργατών, οικοδόμων, μικρομεσαίων, βιομηχανικών εργατών και εκπαιδευτικών είναι η ελπίδα μας κι ο εφιάλτης τους. Ο παράδεισος που μας τάζουν είναι ψεύτικος, όπως κι αυτοί. Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει (και μπορεί) να βάλει φρένο στα σχέδιά τους.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ Γενέθλια

Η αριστερή εφημερίδα της Χίου ΑΛΗΘΕΙΑ πάτησε στα έντεκα. Από μας, τι άλλο από ευχές για να τα εκατοστίσει συνεχίζοντας την προσπάθειά της στο δύσκολο δρόμο που διάλεξε. Καλό κουράγιο σύντροφοι.

Λιμάνι Σάμου

Τα νερά του λιμανιού στο νησί έχουν μετατραπεί σε βούρκο, αφού εκεί καταλήγουν τα λύματα της πόλης και τριών χωριών, τα πετρελαιοειδή της ΔΕΗ και της "Silk Oil". Μια απέραντη χαβούζα είναι η εικόνα ενός από τους ομορφότερους και πλουσιότερους σε αλιεύματα κόλπους της χώρας. Οψεις της σύγχρονης Ελλάδας...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Τα πουλιά του Αιγαίου

Τα πουλιά θεωρείται ότι αποτελούν το φανερότερο δείκτη κατάστασης του περιβάλλοντος. Η εξαφάνιση ή η μείωση των πληθυσμών τους συνδέεται με κινδύνους που υποβαθμίζουν τη φύση. Η προσπάθεια λοιπόν για τη διατήρηση της ποικιλίας των πουλιών είναι ταυτόχρονα κι αγώνας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Αυτό επισημαίνει στις τελευταίες σελίδες της έξοχης δουλιάς της για τα πουλιά του Αιγαίου (σ.σ. πάνω από τριακόσια) η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Μέσα από ένα πλούσιο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό και επεξηγηματικά κείμενα (το βιβλίο είναι δίγλωσσο) η ΕΟΕ προσπαθεί να αναδείξει διά μέσου του κόσμου των πουλιών το φυσικό χαρακτήρα του αρχιπελάγους του Αιγαίου που διαμορφώνεται από τη θάλασσα, τις βραχονησίδες, τη χαμηλή βλάστηση κλπ. Η έκδοση έγινε με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι εδώ είναι το ευτράπελο. Ενα υπουργείο που ευθύνεται για τη βαρβαρότητα της συμπεριφοράς του στο περιβάλλον (Σπάτα, Πάρκο Ελευθερίας, Εγνατία, ΦΙΞ) βοηθά μια μη κυβερνητική οργάνωση με σημαντική προσφορά. Αντιφάσεις, άλλοθι για την πολιτική του ή εκταμίευση (υποχρεωτική) κάποιων κονδυλίων; Ο,τι και αν συμβαίνει, αυτό που έχουμε να σημειώσουμε είναι ότι η δουλιά της ΕΟΕ είναι κάτι περισσότερο από καλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ