Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Το δίκιο και η πείνα δε φυλακίζονται

"Το ΚΚΕ, όπως και πριν, έτσι και τώρα, θα σταθεί δίπλα και μπροστά στους αγώνες για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Οι απειλές, οι φοβέρες, τα δικαστήρια, οι δίκες και οι καταδίκες δεν πτοούν τους αγώνες. Αν νομίζετε ότι το δίκιο και η πείνα φυλακίζονται ή διώκονται ή τιμωρούνται ή χτυπιούνται, κάνετε λάθος". Αυτό υπογράμμισε χτες στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά προβλήματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.Ο ομιλητής με σαφή και γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει η φτωχή και μεσαία αγροτιά και υπογράμμισε ότι η μόνη διέξοδος είναι να διεκδικήσει αγωνιστικά τη λύση των προβλημάτων της. "Στις 28 Γενάρη - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα - ξεκινούν καινούριες κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και τα γνωρίζατε. Είχατε όλο το χρόνο να ασχοληθείτε για να τα λύσετε. Δεν τα λύσατε. Είπαμε οι αγρότες, ότι θα ξαναβγούμε αν δε λύσετε τα προβλήματα. Τώρα μας λέτε "γιατί βγαίνουμε"; Βγαίνουμε γιατί δε λύσατε τα προβλήματα. Εσείς μας βγάζετε, κύριε υπουργέ. Εσείς σπρώχνετε τους αγρότες να βγουν στους δρόμους. Και δεν κλείνουμε από την αρχή τους δρόμους, για να δώσουμε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να το σκεφτεί, να το ξανασκεφτεί, να δώσει λύση στα προβλήματα, να σταματήσει το ξεκλήρισμα, να δώσει μια ανάσα σε πρώτη φάση για να μπορέσουμε να ζήσουμε".

Γιατί παλεύουμε

"Οι αγρότες παλεύουν για να μπορούν να μείνουν στα χωρία τους και για τον έλεγχο των τιμών στα φυτοφάρμακα. Ρωτάνε γιατί αυξήθηκαν τα φάρμακα και παίρνουν την απάντηση πως φταίει η ελεύθερη αγορά. Το ίδιο και με το πετρέλαιο και με τους σπόρους. Κατά τ' άλλα, όταν είναι να πουλήσουν οι παραγωγοί πουλάνε φτηνά. Από εκεί και πέρα πώς θα σταθούν στα χωριά τους; Οσο για τα έργα, ξαναπνίγηκε η Θεσσαλία και όλη η Ελλάδα. Πού είναι ο Αχελώος, πού είναι ο Σμόκοβος; Ακουσα να αντιπαρατίθεται ο κ. Εβερτ με τον κ. Σημίτη για τα αρδευτικά. Από το 1994 υπάρχει έργο δημοπρατημένο για το Σμόκοβο και δεν υπάρχει δραχμή στον προϋπολογισμό. Μην ξεχνάμε ότι θα είχαμε τη δυνατότητα να ποτιστούν 30.000 στρέμματα.

Να υπάρξει η κατάργηση των περιορισμών στην καλλιέργεια. Να επιστραφεί ο ΦΠΑ. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα μηχανήματα".

Ο κομμουνιστής βουλευτής δεν άφησε ασχολίαστη και την κυβερνητική δημαγωγία γύρω από το περίφημο μητρώο των αγροτών.

"Οσο για το μητρώο αγροτών, είπε, όλοι γράφονται, γιατί είναι μητρώο αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. Και σ' αυτό, είστε ανακόλουθος κ. υπουργέ. Στη μέση των κινητοποιήσεων είχατε δεσμευτεί γραπτώς, ότι θα γίνει τροποποίηση του νόμου και θα γραφτούν κατ' αποκλειστικότητα αγρότες. Θα μου πείτε, το τάμα δε χαλάει σπίτι. Αλλά εδώ φαίνεται η αναξιοπιστία σας.Και βέβαια ξέρουμε ότι το μητρώο αγροτών θα το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε αυτό που δηλώνετε επανειλημμένως, ότι πρέπει να φύγει το 50% του αγροτικού πληθυσμού και θα είναι εργαλείο με το οποίο θα τους διώξετε".

Θηλιά στο λαιμό των αγροτών

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση - είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Βαγ. Μπούτας - έχουν ρίξει γουρνοθηλιά πραγματική στο λαιμό του αγρότη. Κι επειδή αυτή η θηλιά έχει δύο άκρες και είναι στο λαιμό του αγρότη, από τη μια μεριά τραβάει η κυβέρνηση και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ενωση και καρυδώνουν το φουκαρά τον αγρότη, τον πνίγουν. Τι άλλο έχει να κάνει όταν πνίγεται, όταν κλείνει το σπίτι του, από το να βγει στο δρόμο; Και δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. πρωθυπουργός και να λέει "μια ομάδα αγροτών", όταν καθολικά οι αγρότες της Θεσσαλίας και 120 μπλόκα, πριν 25 μέρες, ήταν στον αγώνα γι' αυτά τα προβλήματα". Αναφερόμενος δε στα χρέη των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα, ο ομιλητής σημείωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα που, μαζί με τ' άλλα έχει δημιουργήσει στον αγροτικό πληθυσμό η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. "Δεν είναι, τόνισε, οι μικρομεσαίοι αγρότες που είναι μπαταχτσήδες, όπως μας είπαν, ούτε βαρυποινίτες και κακοπληρωτές, όπως τους κατηγορεί η κυβέρνηση και ορισμένοι κονδυλοφόροι. Δεν είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες εκείνοι που πληρώνουν μεγάλους λογαριασμούς στα μπουζούκια πετώντας λουλούδια αγκαλιές. Αλλοι είναι, που εκτρέφει η πολιτική της κυβέρνησης με τα προγράμματα της διαφθοράς της ΕΕ, με τα διπλοζυγίσματα που τους επιτρέπει να κάνουν. Κι ας κάνει ο κ. υπουργός εδώ, ότι χτυπιούνται τα διπλοζυγίσματα. Σύννεφο πάνε, και ίσως με την ανοχή της κυβέρνησης".

Ο ομιλητής επέκρινε έντονα την πολιτική της κυβέρνησης που όταν πρόκειται για μεγαλοκεφαλαιούχους προωθεί ρυθμίσεις χρεών τονίζοντας πως αυτή η λογική πρέπει να σπάσει. "Θα τη σπάσουν, είπε, οι αγρότες με τους αγώνες. Αυτός ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης - γιατί περί τσαμπουκά πρόκειται - με τα δικαστήρια και την τρομοκρατία δε θα περάσει".

Οι αγρότες ενημερώθηκαν και ξέρουν

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κυβερνητικής προπαγάνδας που ακούγεται από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, ότι τάχα οι αγρότες δεν είναι ενημερωμένοι, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε με έμφαση: "Στον αγώνα των αγροτών το Μάρτη του 1995, λεγόταν κατά κόρον ότι οι αγρότες δεν είναι πληροφορημένοι και γι' αυτό βγήκαν στους δρόμους. Ελεγαν ότι οι αγρότες δεν ξέρουν, δε γνωρίζουν ποια είναι η πολιτική. Αρα υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης. Ενημερώθηκαν οι αγρότες και είδαν ότι τα βήματα του ξεκληρίσματος έγιναν πιο γρήγορα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι από την κυβέρνηση. Και είχαμε το τελευταίο ξέσπασμα, που δεν ήταν ξέσπασμα αλλά οργανωμένη παρέμβαση, οργανωμένος αγώνας του αγροτικού κινήματος που είχε ταξικό χαρακτήρα. Γιατί οι αγρότες κατάλαβαν πολύ καλά, ότι αυτή η πολιτική τούς οδηγεί στο ξεκλήρισμα, ειδικά τους μικρομεσαίους αγρότες". Στη συνέχεια ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στο θέμα της σπίλωσης των αγώνων τονίζοντας ότι οι αγρότες πέρα από το τι τους περιμένει γνωρίζουν και ξέρουν ποιοι είναι οι καλοπληρωμένοι προβοκάτορες των λαϊκών αγώνων. "Ορισμένοι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι, επισήμανε, μας έλεγαν όταν ήμασταν στα μπλόκα: "Γιατί δε φεύγετε αφού η κυβέρνηση δε σας λύνει τα προβλήματα. Αυτό το έλεγαν, επίσης, αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο υπουργός. Οταν αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις - δεν τις σταματήσαμε - μας έλεγαν "γιατί φεύγετε, αφού δε λύθηκαν τα προβλήματα;". Και προχτές - εδώ φαίνεται αν είναι ομάδες κ. υπουργέ - 500 εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Θεσσαλίας μαζεύτηκαν και ομόφωνα, απ' όλες τις παρατάξεις, αποφάσισαν καινούριες κινητοποιήσεις. Εχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος τους κονδυλοφόρους και σας, την κυβέρνηση. Εχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν καλοπληρωμένοι προβοκάτορες των λαϊκών συμφερόντων, ότι υπάρχουν υπονομευτές των λαϊκών διεκδικήσεων. Τους ζούμε άλλωστε και χτες και σήμερα.Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει και πάλι μια προσπάθεια να μας ρίξουν τις δήθεν κοινωνικές ομάδες, τον πρόεδρο του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού... Βγήκε και ο περιβόητος Νικολάρας, ο οποίος σε τελική ανάλυση δεν εκπροσωπεί τίποτα, αλλά επειδή δήλωσε ότι είναι συνδικαλιστής διεθνών προδιαγραφών, ίσως γι' αυτό τον προτιμάει η κυβέρνηση και του αναθέτει αυτούς τους ρόλους".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των αγροτών θα αποτύχει. "Η κοινή γνώμη - είπε - πάντοτε ήταν και είναι υπέρ των αγροτών". Σχολιάζοντας δε την ομιλία του υπουργού Γεωργίας ο οποίος προσπάθησε να αντιπαραθέσει τους ανέργους στους αγρότες, λέγοντας ότι δεν είναι οι αγρότες, αλλά οι άνεργοι που έχουν το πρόβλημα, ο Βαγγέλης Μπούτας επισήμανε ότι ο Στ. Τζουμάκας μίλησε σαν νομαρχιακός σύμβουλος της ΕΕ. "Οι αγρότες - υπογράμμισε - αγωνίζονται για να μην φτάσουν στη θέση των ανέργων. Μην ανησυχείτε όμως. Πολύ σύντομα θα οργανωθούν και οι άνεργοι και θα δείτε τι κίνημα θα φτιάσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ