Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Συμπαράσταση" αντί συναπόφασης

Η σιωπηρή αποδοχή του μορατόριουμ και γενικότερα των αμερικανικών προτάσεων για μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης, ήταν το πρώτο συμπέρασμα από τη χτεσινή ελληνοκυπριακή σύσκεψη. Το δεύτερο, ήταν η απόσταση που άρχισε να δημιουργείται μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας

"Σύμπνοια", "συμπαράσταση" και "υποστήριξη", ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη χτεσινή ελληνοκυπριακή σύσκεψη για το Κυπριακό, προκειμένου να αποδεσμεύσει με εύσχημο τρόπο την Αθήνα από το βάρος της "συναπόφασης", η οποία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Αυτός, ίσως, ήταν και ο λόγος που ο Πρόεδρος της Κύπρου στις πολύ σύντομες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, το μόνο που είπε ήταν για "την ικανοποίηση" που του προκάλεσε η "κοινή τοποθέτηση για την αναγκαιότητα της συνέχισης του κυπριακού εξοπλιστικού προγράμματος".

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός στη δήλωσή του σημείωσε πως για την Ελλάδα το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα και η Αθήνα θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στην προσπάθεια της Λευκωσίας για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Από εκεί και έπειτα στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κινήθηκε αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντικρουόμενες γραμμές οι οποίες έχουν διαμορφωθεί μέσα στην ελληνική κυβέρνηση για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ως τη σταθερή γραμμή της ελληνικής πολιτικής για το Κυπριακό, δήλωσε πως η Αθήνα υποστηρίζει τις αμυντικές προσπάθειες που έχει αποφασίσει και προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως θα ενταθεί η προσπάθεια προβολής της πρότασης Κληρίδη για καθολική αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της Αθήνας να αναλάβει πρωτοβουλία για να ενημερώσει τη Διεθνή Κοινότητα για το σκηνικό έντασης που στήνει στην Κύπρο η Τουρκία, προς την οποία, όπως είπε, πρέπει να ασκηθεί η πίεση για να αποφορτιστεί αυτό το επικίνδυνο κλίμα. Εμείς, είπε ο Κ. Σημίτης, θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια αποφόρτισης της έντασης, υπό την προϋπόθεση να μη θίγονται τα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύεται, από κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ως σιωπηρή αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων για την υιοθέτηση μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μορατόριουμ πτήσεων το οποίο ως προπέτασμα καπνού έχει αναγορευτεί στο μείζον ζήτημα των αμερικανικών προτάσεων, άφησε και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυπριακή πλευρά να επανεξετάσει το θέμα εφ' όσον εκτιμηθεί πως θα συμβάλλει στην προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Για το θέμα αυτό, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωναν χαρακτηριστικά πως, για όσο δεν πετούν αεροπλάνα στην Κύπρο, ισχύει το μορατόριουμ, υποστηρίζοντας πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν σιωπηρά αποδεχτεί αυτή τη ρύθμιση εδώ και αρκετές βδομάδες.

Ετσι, λοιπόν, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, του Προέδρου της Κύπρου και της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν, μάλλον με κάποια αμηχανία ίσως και ανησυχία, την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας η οποία τοποθετείται περί τις αρχές Μαρτίου και τις εντονότατες πιέσεις της ΕΕ η οποία την προσεχή Δευτέρα με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναλαμβάνοντας έντονο συμπληρωματικό ρόλο στην αμερικανική προσπάθεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήθηκε η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου(2002-05-24 00:00:00.0)
Πολιτικοί τριγμοί στην Κύπρο(1998-08-25 00:00:00.0)
Δεν αλλάζει η απόφαση για τους S - 300(1998-08-21 00:00:00.0)
Το Κυπριακό σε χειρότερη θέση(1998-03-24 00:00:00.0)
"Συμφωνία" για τις αμερικανικές απαιτήσεις(1997-01-14 00:00:00.0)
"Σιωπηρή" αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων(1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ