Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Σιωπηρή" αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων

Παρά τις "αντιδράσεις" κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες πιθανότατα διατυπώνονται "για την τιμή των όπλων", η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να υιοθετήσει το σύνολο των αμερικανικών προτάσεων για μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κύπρο.

Το πρώτο βήμα, όπως επιμένουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη γίνει με τη "σιωπηρή" αποδοχή της πρότασης για απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Το επόμενο βήμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα με την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου της εθνοφρουράς με τα στρατεύματα κατοχής και το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα έρθει με την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς οι οποίες αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1997.

Σχετικά με την αμερικανική πρόταση για την απαγόρευση πτήσεων, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε χτεσινές του δηλώσεις υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει μια περισσότερο "ευέλικτη" πολιτική, αγνοώντας τις έμμεσες αλλά σαφέστατες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών. "Η κυβέρνηση, είπε ο Δ. Ρέππας, αναμένει πρωτοβουλία. Εφόσον εκδηλωθεί τέτοια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και προκειμένου να δείξουμε ότι θέλουμε με καλή πίστη να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό κλίμα, ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτής της πρωτοβουλίας και να υπάρξει λύση για το κυπριακό πρόβλημα, μπορούμε τέτοιου είδους θέματα (δηλαδή το μορατόριουμ για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών) να τα αντιμετωπίσουμε".

Την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις δηλώσεις, ουσιαστικά αποδεχόταν την ιδέα για το μορατόριουμ, κύκλοι του πρώην υπουργού Αμυνας Γερ. Αρσένη, υποστήριζαν πως ο υπουργός θα αντιδράσει έντονα, ίσως και με παραίτηση, αν υιοθετηθεί μια πολιτική η οποία θα απονευρώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Με τη λογική αυτή φέρεται να συμφωνεί και ο σημερινός υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ο οποίος θεωρεί πως το μορατόριουμ υπονομεύει τη λειτουργία του Δόγματος. Με το μορατόριουμ, για λόγους τακτικής, εμφανίζεται να διαφωνεί και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, μάλιστα, έχει εγγράφως απορρίψει τις αμερικανικές προτάσεις με επιστολή του στον Αμερικανό ομόλογό του.

Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου εμφανίζονται αποφασισμένες να βρουν τρόπους για να εκτονώσουν τις αντιδράσεις και να προωθήσουν τα Μέτρα Αποκλιμάκωσης της Εντασης με τη σιωπηρή αποδοχή της πρότασης για την απαγόρευση πτήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσουν, οι ίδιες πηγές, τη συνάντηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ, λοιπόν, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου προσπαθούν να συντονιστούν και να εκτονώσουν τις εσωτερικές αντιδράσεις, οι πληροφορίες που "διαρρέουν" από την Ουάσιγκτον μιλούν για την προώθηση από την αμερικανική διπλωματία "μιας λύσης χαλαρής ομοσπονδίας" η οποία, μετά τη λύση μπορεί να συζητήσει την ένταξή της στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, προκειμένου να κλιμακώσουν την πίεση προς την Αθήνα, θεώρησαν σκόπιμο να αρχίσουν να επαναλαμβάνουν ενοχλητικές για τα ελληνικά συμφέροντα, πάγιες θέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, "προκαλούμενοι" από Ελληνες ανταποκριτές, υπογράμμισαν πως η χώρα τους, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 ν. μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ