Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση όλων η αλληλεγγύη στους αγρότες

Του Θόδωρα ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ *

Το μέτωπο της αλληλεγγύης διευρύνεται καθημερινά. Ετσι πρέπει να γίνει και θα γίνει. Ο αγώνας της αγροτιάς μάς αφορά όλους. Είναι υπόθεση παλλαϊκή.

Χτες τα Συνδικάτα της Αθήνας, σήμερα της Θεσσαλονίκης, δίνουν, εκτός των άλλων, απάντηση και στην προκλητική εμφάνιση του πρωθυπουργού, που, αντί να ζητήσει συγνώμη για τα δεινά που συσσωρεύει η πολιτική της κυβέρνησής του σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, κατέφυγε σε ανοιχτές απειλές που τίποτα καλό δεν προοιωνίζονται.

Τα συλλαλητήρια που οργανώνονται είναι η αρχή, το ξεκίνημα μιας πρωτοβουλίας ανοιχτής προς όλο το λαό, ανοιχτής στο μέλλον αυτού του τόπου. Είναι η ουσιαστική απάντηση της εργατιάς στη λάσπη και στις γκαιμπελικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες, για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, να τους διασπάσει, για να εκτρέψει τους αγώνες τους σε ανώδυνα κανάλια και να τους εκφυλίσει, για να στρέψει το ένα εργαζόμενο στρώμα ενάντια στο άλλο.

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, με τις πρωτοβουλίες για την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, έχουν δύο στόχους:

1) Να ξεκινήσει η οικοδόμηση ενός πλατιού κινήματος αλληλεγγύης, για να στηριχτεί ο αγώνας των αγροτών και από τους εργαζόμενους της πόλης, σαν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

2) Να δημιουργηθούν, μέσα από την κοινή δράση εργατών - αγροτών, οι βάσεις ενός κοινού αγωνιστικού μετώπου για την υπεράσπιση της παραγωγικής βάσης, για μια φιλολαϊκή πορεία, έξω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού Εμπορίου (ΓΚΑΤΤ), της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των αντιλαϊκών Προγραμμάτων Σύγκλισης.

Οι αγρότες

Οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερο κατανοούν ότι η βίαιη μείωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, από το 21%, που είναι σήμερα, στο 7%, που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση και μεθοδεύει με την πολιτική της η κυβέρνηση, θα σημάνει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της ανεργίας στις πόλεις, με ολέθριες συνέπειες στο κόστος της εργατικής δύναμης, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην εντονότερη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, θα σημάνει μοίρασμα της ανεργίας σε περισσότερα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Ολο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι ποσοστώσεις στα εγχώρια αγροτικά προϊόντα σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος στα βασικά καταναλωτικά είδη, που είναι καθοριστικά για τις άμεσες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Ολο και περισσότεροι βλέπουν τι σημαίνει, π.χ. για τους καπνεργάτες, η συρρίκνωση των καπνοπαραγωγών, όπου η ανεργία στον κλάδο κάνει θραύση. Τι σημαίνει για τον κλωστοϋφαντουργό η καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Τι σημαίνει για το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων εργατικών οικογενειών η σκληρή εκμετάλλευση των αγροτών και των καταναλωτών από τους εκκοκκιστές του βαμβακιού, από τους μεγάλους γαλακτοβιομήχανους, τους καπνοβιομήχανους, τους αλευροβιομήχανους, τους μεγαλέμπορους και τις πολυεθνικές, που προμηθεύουν μηχανήματα, σπόρους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και καύσιμα στους αγρότες.

Και εμείς

Οι εργαζόμενοι, που παλεύουν αυτή την περίοδο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, γνωρίζουν από "πρώτο χέρι" τι σημαίνει η περικοπή των κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες, που έχουν άμεση σχέση με την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, περιβάλλον), όταν βλέπουν σε αυτόν τον προϋπολογισμό τις δαπάνες του υπουργείου Γεωργίας να βρίσκονται στο χαμηλότερο ποσοστό με μείον 33,3%!! Η λιτότητα σε όλο της το μεγαλείο για εργάτες, συνταξιούχους, αγρότες και μικρομεσαίους, για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Για τη συντριπτική όμως μειοψηφία, για τους "έχοντες και κατέχοντες", εκεί όλες οι φοροαπαλλαγές των κερδών, η ασυλία της αρπαχτής και της μίζας, οι κάθε λογής"αναπτυξιακοί νόμοι" και "κίνητρα", όλα στο βωμό της ασύδοτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να πέσουν στο κενό οι συκοφαντίες και η λάσπη των επίδοξων "επικοινωνιολόγων" της κυβέρνησης, να, γιατί το μέτωπο της αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες, στα μπλόκα του αγώνα, πρέπει να γιγαντώσει, να αγκαλιάσει όλο το λαό. Η καλύτερη συμβολή, η αποτελεσματικότερη έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράταξης στους αγώνες των αγροτών θα είναι το δυνάμωμα και των δικών μας αγώνων. Και σε μια τέτοια κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, από την κορυφαία τριτοβάθμια μέχρι και το πρωτοβάθμιο σωματείο.

Ετσι ώστε η συμπαράσταση να εκφράζεται με κάθε μορφή και συνέχεια από όλους, μέχρι τη δικαίωση του λαού, δικαίωση των μη εχόντων. Αυτή τη σκυτάλη παίρνουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το παρόν στο συλλαλητήριο της αλληλεγγύης προς τους μαχόμενους αγρότες, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

* Ο Θόδωρας Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ