Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
42Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΕ
Να φύγουν οι ΗΠΑ από τη Μεσόγειο

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία στη Μεσόγειο

Παρέμβαση στη συζήτηση που έγινε στην 42η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, με θέμα τη συνεργασία στη Μεσόγειο έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας.

Στην παρέμβασή του και απαντώντας στην εισήγηση του Γάλλου συντηρητικού βουλευτή DE LIPOWSKI, ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

"Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Μεσόγειος υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων μία περιοχή, όπου διασταυρώθηκαν πολιτισμοί, διασταυρώθηκαν συμφέροντα, συνενώθηκαν λαοί, αλλά είχαμε ταυτόχρονα και πολύ ισχυρές συγκρούσεις".

Η εισήγηση κάνει ορισμένες θετικές διαπιστώσεις σχετικά με την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη προώθησης ειρήνης στην περιοχή και θα έλεγαν και ορισμένες θετικές προτάσεις. Ωστόσο, όμως, φοβάμαι ότι ορισμένες άλλες από τις προτάσεις που κάνει δύσκολα θα μπορούσαν να εκτονώσουν τις υπάρχουσες εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος μάλλον όχι να προωθήσουν σχέσεις ειρήνης, αλλά να διατηρήσουν αυτές τις εντάσεις και να τις ενισχύσουν.

Δυστυχώς δε μας δόθηκε, πρέπει να του πούμε με λύπη, η δυνατότητα στην πολιτική επιτροπή, να συζητήσουμε με την απαιτούμενη ηρεμία κάποιες τροπολογίες που καταθέσαμε, που έστω και εν μέρει θα άμβλυναν ορισμένα προβλήματα, που υπάρχουν στην εισήγηση.

Το σκεπτικό της εισήγησης μιλάει καθαρά για κοινές στρατιωτικές επεμβάσεις ΔΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στην έκθεση οι χώρες της Νοτίου Μεσογείου θεωρούνται ως εταίροι, αλλά ξέρουμε ότι από το ΝΑΤΟ, οι χώρες αυτές θεωρούνται και δυνητικές πηγές απειλών και κινδύνων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι τέτοιες επεμβάσεις σε μια τέτοια ευαίσθητη περιοχή, όπως εξάλλου και παντού στον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στη Μεσόγειο είναι για μας απαράδεκτη. Σε άλλο σημείο του σκεπτικού όχι μόνο δεν αμφισβητείται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και δε διερωτάται ο εισηγητής, για το τι γυρεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν την περιοχή χιλιάδες μίλια μακριά από το έδαφός τους, αλλά αναγνωρίζει αυτόν τον ρόλο και τον νομιμοποιεί στην ουσία.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι κατά τη σύνταξη της εισήγησής του, ο κύριος εισηγητής, όπως αναφέρεται στην έκθεση επισκέφθηκε, όλες σχεδόν τις χώρες της Μεσογείου, εκτός από δύο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι ένα ζήτημα, που μας κάνει να θέτουμε πολλά ερωτήματα ως προς την αμεροληψία του.

Αμφισβητεί, επίσης, το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν και κατ' αρχήν ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος της Κύπρου που είναι υπό την κατοχή τουρκικών στρατευμάτων, σημαντικής δύναμης και υπάρχει και ο εποικισμός. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι σχέσεις που εν πάση περιπτώσει βρίσκονται σε ένταση εξαιτίας της Ελλάδας ή και των δύο χωρών ταυτόχρονα. Βρίσκονται σε ένταση, εξαιτίας ορισμένων παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Φυσικά ο διάλογος για την εφαρμογή των συμβάσεων που υπάρχουν, όπως προτείνει ο εισηγητής, είναι κάτι που σίγουρα δε θα οδηγήσει στην εκτόνωση, γιατί θέτει τα πάντα εν αμφισβητήσει. Διάλογος γίνεται για το κλείσιμο, για την κατάληξη σε συμβάσεις, η εφαρμογή τους, όμως, εξυπακούεται εξ αυτής.

Υποστηρίξαμε στην πολιτική επιτροπή μια τροπολογία η τελικά δεν έγινε δεκτή και η οποία έδινε απάντηση σε αυτό το ζήτημα.

Τελικά η εισήγηση έχει τη λογική, θα έλεγα, ότι για να μπορέσουμε να εκτονώσουμε μια ένταση, θα πρέπει στην ουσία να ενισχύσουμε αυτόν που την προκαλεί.

Και βεβαίως μου κάνει εντύπωση ότι στη μακρά αυτή εισήγηση ο κύριος εισηγητής, που επισκέφθηκε την Τουρκία δε βρήκε τίποτα να πει για την κατάσταση, την απαράδεκτη ως προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη γενοκτονία του κουρδικού λαού.

Τα λέω αυτά, για να δείξω τους φόβους που έχω ότι υπάρχει κάποια προκατάληψη στον εισηγητή. Βεβαίως, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά συμφέροντα που υπερισχύουν εδώ πέρα, αλλά νομίζουμε ότι υπάρχουν και ορισμένα όρια. Επίσης, είμαι αντίθετος προσωπικά ως προς την ένταξη της Τουρκίας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τη ΔΕΕ για διαφορετικούς λόγους από άλλους συναδέλφους. Από λόγους καθαρά αλληλεγγύης προς τους λαούς της Τουρκίας, γιατί κρίνω από τα όσα υποφέρει ο ελληνικός λαός από την ένταξή του σε αυτούς τους οργανισμούς. Είναι μία θέση διαφορετική από τις άλλες. Δυστυχώς όπως είναι σήμερα η εισήγηση δε θα μπορέσω να την ψηφίσω".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ