Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΤΕΙ
"Ασπιρίνες" τα μέτρα της κυβέρνησης

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Γενικόλογες υποσχέσεις και "ασπιρίνες", αντί για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εκτάκτων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Ο υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όσα θεσπίστηκαν σε βάρος αυτών των εκπαιδευτικών, με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τη "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση", αν και παραδέχτηκε ότι αυτή η ρύθμιση στην εφαρμογή της δημιούργησε προβλήματα. "Η τροπολογία αυτή - είπε - είχε την πρόθεση να δημιουργήσει ευελιξία διαχείρισης στα ΤΕΙ. Εχουν προκύψει προβλήματα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού". Ομως αν και κλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα να δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί αυτή η διάταξη, απέφυγε να πάρει θέση και παρέπεμψε στο διάλογο, που - όπως είπε - κάνει το υπουργείο με τους φορείς των εκτάκτων, για τη λύση των προβλημάτων.

Για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, ο υπουργός έριξε ουσιαστικά τις ευθύνες στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. "Θέματα συνθηκών εργασίας, αδειών ασθενείας, εκπαιδευτικών αδειών κτλ. - είπε - καθορίζονται στις συμβάσεις και ο τύπος της σύμβασης είναι αρμοδιότητα των διοικήσεων των ιδρυμάτων". Πάντως υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών θα δημοσιευτεί υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή της ωριαίας αποζημίωσης, αναπροσαρμογή την οποία χαρακτήρισε σημαντική. Τέλος για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ισχυρίστηκε πως το θέμα αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με την προκήρυξη 319 θέσεων τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο Απ. Τασούλας

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας ζήτησε την κατάργηση της διάταξης, που πέρασε με τροπολογία στο προαναφερόμενο νομοσχέδιο. "Η τροπολογία αυτή - είπε - δημιουργεί προβλήματα στο έκτακτο προσωπικό των ΤΕΙ, που έχουν σχέση με μικρότερες αποδοχές, με λιγότερη απασχόληση, με ανεπαρκή ασφάλιση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άδειες, δεν έχουν κάλυψη το καλοκαίρι, επίδομα ανεργίας κ. ο. κ. Επίσης η τροπολογία είχε επιπτώσεις και στη λειτουργία των ΤΕΙ της επαρχίας. Οι έκτακτοι εκεί αποτελούν το 50-80% του προσωπικού και επομένως δεν μπορούμε να έχουμε διδακτική πληρότητα".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα, οι οποίες έχουν ως εξής:

- Να καταργηθεί η τροπολογία.

- Να γίνει διάλογος εφ' όλης της ύλης με τους φορείς των εκτάκτων εκπαιδευτικών και να θεσμοθετηθούν μέτρα στήριξης των ΤΕΙ. Να υπάρξει επίσης επαρκής χρηματοδότησή τους.

- Οι ανάγκες των ΤΕΙ να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Συνεπώς οι 319 θέσεις δεν επαρκούν και πρέπει να προκηρυχτούν νέες.

- Για όσο διάστημα θα υπάρχουν έκτακτοι, οι συμβάσεις που θα υπογράφουν να είναι τριετούς διάρκειας. Οι έκτακτοι να εντάσσονται στις ίδιες βαθμίδες με τους μόνιμους, να έχουν ίδιο καθεστώς αμοιβών με αυτούς, καθώς και δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στα όργανα. Τέλος να υπάρχει διευκόλυνση των εκτάκτων μέσω μεταπτυχιακών για την κάλυψη κενών θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ