Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάτω τα χέρια από τους αγρότες

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση - πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών χτες στην Αθήνα

"Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, μ' αγώνα απαντάμε στις πολυεθνικές". Το σύνθημα αυτό δόνησε χτες το απόγευμα την πλατεία Βάθης, απ' όπου χιλιάδες εργάτες, συνταξιούχοι και νεολαίοι έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην ξεσηκωμένη αγροτιά της χώρας, αλλά και μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

"Εργάτες - Αγρότες κοινή πορεία ενάντια στου Μάαστριχτ τη δικτατορία", βροντοφώναζαν με μια φωνή, όλοι όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, που οργάνωσαν συνδικάτα της Αθήνας. Δεκάδες οι αντιπροσωπείες εργατικών και συνταξιουχικών οργανώσεων, δεκάδες και τα ψηφίσματα συμπαράστασης, μεγάλη η συμπαράσταση και των περαστικών που πρόθυμα έπαιρναν την ενημερωτική ανακοίνωση και έλεγαν μόνο "έχετε δίκιο συνεχίστε"!

Το "όχι" που απηύθυνε ο υπουργός Γεωργίας στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, που του επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους που συνέχισαν με παλμό την πορεία τους στις οδούς Βερανζέρου και Ακαδημίας, βροντοφωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

"Σύγκλιση σημαίνει εργάτες κι αγρότες πεινασμένοι" και "Κάτω τα χέρια από τους αγρότες", αντήχησαν στην Ακαδημίας, αλλά και έξω από την αστυνομοκρατούμενη Βουλή, όπου σταμάτησε για λίγα λεπτά η πορεία, προκειμένου να επιδοθεί το ψήφισμα στα κόμματα. Στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου με τα ίδια συνθήματα, που διακόπτονταν μόνο όταν ο εκφωνητής καλούσε το λαό της Αθήνας να κατανοήσει ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι και δικά του προβλήματα, ότι κοινή είναι η ρίζα τους και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για το ξερίζωμά της.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο γ. γ. της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και του ΕΚΑ Π. Σοφός.Τη φωνή των αγροτών της Θεσσαλίας μετέφερε στη συγκέντρωση ο Χ. Παπαστεργιάδης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας, ο οποίος έκανε σαφές ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν, όποια μέσα κι αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να τους διασπάσει.

Ο συνδικαλιστής, κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, τόνισε ακόμα: "Είμαστε στους δρόμους για να αντιπαλέψουμε την πολιτική της ΕΕ και του αμερικανικού καπιταλισμού που θέλει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος αλλά δε θα υποταχθούμε, ας έρθουν στα μπλόκα να μας διασπάσουν, κανένας δε θα το καταφέρει γιατί στα σπίτια μας αυτό τον καιρό δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει πετρέλαιο για τις σόμπες μας. Θα επιμείνουμε όσο χρειαστεί".

Ο Γ. Σταυρόπουλος μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε την πολιτική που οδήγησε τους αγρότες στην εξαθλίωση, τονίζοντας ότι στο πλευρό τους θα αγωνιστούν όλοι για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ σημείωσε ακόμα ότι: "Είμαστε κατηγορηματικοί δε γίνεται και εμείς και οι άλλοι να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Η εμείς ή οι άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολυεθνικές ή η Ελλάδα; Πλουτοκρατία ή εργαζόμενοι και αγρότες; Υποτέλεια ή ανεξαρτησία; Χρειάζεται όλοι μαζί να αποκρούσουμε την ηττοπάθεια και το ραγιαδισμό, να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους δήθεν μονόδρομους του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες των αγροτών, στέλνουμε χαιρετισμό στα μπλόκα της οργής και του αγώνα".

"Στέλνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους ανθρώπους που αψηφώντας το κρύο, τη βροχή και την κούραση δίνουν τον ιερό και δίκαιο αγώνα τους για την προστασία του εισοδήματός τους, των καλλιεργειών τους, της ίδιας τους της ζωής", σημείωσε και ο Μ. Διαμαντής,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, καταγγέλλοντας τις "ανάλγητες πολιτικές που καταστρέφουν αγρότες, μικρομεσαίους εμπόρους και εργαζόμενους.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα που ζουν καθημερινά σε συνθήκες άγριας λιτότητας και φτώχειας, που απειλούνται από την αυξανόμενη ανεργία, που βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατούνται, κατανοούν ότι τα προβλήματά τους είναι κοινά με αυτά της αγροτιάς. Θεωρούμε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και ο αγώνας τους ταυτόσημος με τον αγώνα μας. Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει τις μεθοδεύσεις και τις προσπάθειες διάσπασης του αγώνα τους και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Καλούμε το λαό της Αθήνας να δυναμώσει τους αγώνες του σαν την καλύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοντά στους ξωμάχους (2002-01-30 00:00:00.0)
"Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά"! (1997-02-08 00:00:00.0)
Κύμα συμπαράστασης (1997-02-08 00:00:00.0)
Στα μπλόκα του αγώνα η απάντηση (1996-12-20 00:00:00.0)
Φάρος ελπίδας αυτός ο αγώνας (1996-12-10 00:00:00.0)
Εργάτες στα μπλόκα της αγροτιάς! (1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ