Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πρόκληση και εμπαιγμός για τους αγρότες
  • Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες
  • Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων
  • Σήμερα συζητιέται στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα των αγροτών

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, το ΚΚΕ αποχώρησε χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την "αγροτική ασφάλιση".Πριν αποχωρήσει ο βουλευτής του Κόμματος Αχ. Κανταρτζής πήρε το λόγο, ξεσκέπασε την αντιαγροτική λογική και φιλοσοφία του νομοσχεδίου και ζήτησε από την κυβέρνηση να ακούσει την απαίτηση των αγωνιζόμενων αγροτών και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα ο κομμουνιστής βουλευτής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο νέα πρόκληση και εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών και αναφέρθηκε σε ομόφωνο ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής κινητοποιήσεων της Θεσσαλίας, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Ακόμη, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνεται η περικοπή του κοινωνικού κράτους, που επιτάσσει το Μάαστριχτ.

Μετά την αποχώρησή του ο Αχ. Κανταρτζής έδωσε στον Τύπο της εξής δήλωση: "Η επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία δήθεν νέου φορέα ασφάλισης των αγροτών μόνο πρόκληση και εμπαιγμός για τους αγρότες μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ενώ το εμφανίζει σαν ένα νομοσχέδιο κοινωνικής ευαισθησίας στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φορομπηχτικό και κοινωνικά άδικο, που αυξάνει τις εισφορές, μειώνει τις συντάξεις.

Ενα από τα αιτήματα των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ, αφού αποκάλυψε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής τον αντιαγροτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, στη συνέχεια αποχώρησε από τη συζήτηση, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες".

Τα άλλα κόμματα

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, επίσης, ζήτησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο με την έκταση που έχουν πάρει οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Φουντουκίδου σημείωσε πως η κυβέρνηση έπρεπε να αυξήσει κατά 20% τις αγροτικές συντάξεις, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε, ότι με το νομοσχέδιο θα υπάρξει μείωση των συντάξεων που θα φτάσει ακόμη και το 30%. Ακόμη επέκρινε την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι στις προθέσεις της είναι η κατάργηση των αγροτικών συντάξεων έως το 2005 και η μετακύληση όλου του βάρους της συνταξιοδότησης στους ίδιους τους αγρότες.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "στάχτη στα μάτια" των αγροτών και συμπλήρωσε ότι στόχος του έπρεπε να είναι μια συνολική ρύθμιση του προβλήματος και η εξασφάλιση ενός ταμείου ασφάλισης που θα είναι υγιές και προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού.

Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τ. Ιντζές σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τους μεγαλοαγρότες.

Προκλητικός ο υπουργός

Προκλητικός υπήρξε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε συλλήβδην τις αντιδράσεις των κομμάτων ως φτηνή δημαγωγία, έκανε λόγο για γενικότερο πολιτικό παιχνίδι και πρόσθεσε ότι μπορεί να κατανοήσει τους υψηλούς τόνους μόνο αν τους συνδέσει με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο το χαρακτήρισε πρωτοποριακό και προϊόν κοινωνικού διαλόγου, δηλώνοντας ότι συμφωνούν μ' αυτό η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ. Τέλος, προέβη και στη βαρύγδουπη δήλωση λέγοντας: "Θα φτάσουμε σε κάθε καφενείο, για να πείσουμε τους αγρότες". Δεν εξήγησε, όμως, γιατί δεν ξεκίνησε η κυβέρνηση πρώτα από τα καφενεία των αγροτών πριν φέρει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά το πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ο υπουργός είπε ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει τον Ιανουάριο "όταν θα επικρατεί ψυχραιμία".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τοποθετήσεις βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τα αγροτικά

Στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού, θα συζητηθούν σήμερα τα προβλήματα των αγροτών. Συγκεκριμένα θα γίνει η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, προς τον Κ. Σημίτη, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Η ερώτηση αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την ανάγκη εισοδηματικής ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, την αύξηση της εξισωτικής αποζημιώσεως στους κτηνοτρόφους κ.ά. Επίσης, θα συζητηθούν ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό με αγροτικά θέματα που έχουν καταθέσει και οι αρχηγοί όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ