Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Και άλλες αυξήσεις

Αυξήσεις στα τιμολόγια των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών μέσα στο 1997 προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, χτες, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει "σε χαμηλές αναπροσαρμογές στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά θα παραμείνουν παγωμένα τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών".

Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπαντωνίου επιδόθηκε, για άλλη μια φορά, χτες στην προσφιλή του τακτική να παρουσιάζει το "μαύρο άσπρο". Ετσι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην εξέλιξη ορισμένων μακροοικονομικών μεγεθών (έλλειμμα, πληθωρισμός, ανάπτυξη) κατά την τελευταία τριετία, η οποία βέβαια δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Στη συνέχεια ο υπουργός προέβη στη γνωστή κινδυνολογία, για τις δήθεν συνέπειες που θα υποστεί η χώρα μας, αν δεν κατορθώσει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί το προκλητικό επιχείρημα που επικαλέστηκε ο υπουργός, σύμφωνα με το οποίο οι εισοδηματικές απώλειες που υφίστανται οι εργαζόμενοι με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.... αντισταθμίζονται από το ουσιαστικό "πάγωμα" - μόνο κατά την κυβέρνηση - της έμμεσης φορολογίας...

Ο Γ. Σουφλιάς

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Γ. Σουφλιάς,βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1997 ως προϋπολογισμό "που αρχίζει και τελειώνει στα φοροεισπρακτικά μέτρα, αναπαράγει και εντείνει την κοινωνική αδικία και οδηγεί στην ύφεση που θα γονατίσει την παραγωγή και τις επενδύσεις". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "ο προϋπολογισμός αφήνει αλώβητο τον τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τις δαπάνες του", θέση με την οποία ουσιαστικά συμφωνεί και επαυξάνει, με την τακτική δραστικών περικοπών στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ