Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Πλήγμα για τους μικρούς ιδιοκτήτες

Το ΚΚΕ καταψήφισε και την τροπολογία για τις προγραμματικές συμφωνίες

Πλήγμα στους μικρούς ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, μιλώντας χτες στη Βουλή, το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο Ν. 711/1977 περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων. "Με το νομοσχέδιο αυτό - είπε - που γίνεται για προσαρμογή της χώρας μας στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, θα έχουμε νέα πλήγματα, νέα χτυπήματα σε μια σειρά από εργαζόμενους που ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5.000 λεωφορεία, τα 500 τα κατέχουν οι 10 περίπου επαγγελματίες αυτού του είδους και τα υπόλοιπα 4.500, τα κατέχουν 7.000 επαγγελματίες με μισές άδειες. Οταν λοιπόν το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να έρχονται στη χώρα μας μεγάλες εταιρίες, καταλαβαίνετε πόσο γρήγορα θα πληγούν οι μικροί επαγγελματίες και φυσικά δε θα γλιτώσουν και οι ισχυροί, ή οι περισσότεροι ισχυροί σ' αυτό το είδος του επαγγέλματος".Στη συνέχεια ο Ν. Γκατζής προχώρησε σε συγκεκριμένη κριτική των άρθρων του νομοσχεδίου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

- Οι δυνατότητες απόκτησης νέων αδειών δεν είναι ίδιες για μικρούς και μεγάλους, αφού για κάθε νέα άδεια χρειάζονται περίπου 45 εκατομμύρια δρχ.

- Τα μικρά ΤΕΟΜ γίνονται ουσιαστικά τα υποζύγια για να στηρίξουν τους μεγάλους.

- Ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες για την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναπτύσσοντας κατόπιν τις προτάσεις του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε: "Πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν κίνητρα θεσμικά και οικονομικά, να γίνουν επαγγελματικοί συνεταιρισμοί για να αντέξουν οι μικροί τη λαίλαπα που έρχεται".

Για τις προγραμματικές συμφωνίες

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το ζήτημα των προγραμματικών συμφωνιών, τονίζοντας ότι αυτές οι συμφωνίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο θετικό βήμα, κάτω από συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πολιτικές. Εξήγησε, δε, ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να αποβλέπουν στην αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των τεχνολογιών και να μην αποτελούν άλλοθι για την εισβολή των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων στη χώρα μας. Αναφερόμενος ειδικότερα στις προγραμματικές συμφωνίες υπογράμμισε πως πρέπει να καλύπτουν τα εξής:

- Αύξηση της εγχώριας παραγωγής

- Αύξηση της τεχνογνωσίας της χώρας μας με εισαγωγή τεχνολογιών και ανάπτυξή τους.

- Διαφάνεια ώστε τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα, δηλαδή οι συμμαχίες μεγάλων πολυεθνικών με ντόπιους παράγοντες να μην μπορούν, σε όσο βαθμό είναι δυνατό, να δρουν ανεξέλεγκτα.

"Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια - τόνισε ο Ν. Γκατζής - το κόμμα μας υποστηρίζει ότι τόσο οι προγραμματικές συμφωνίες, όσο και οι μεγάλες προμήθειες και έργα, πρέπει να ελέγχονται και τελικά να εγκρίνονται από επιτροπές στις οποίες θα εκπροσωπούνται τα κόμματα της Βουλής". Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής, το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει αυτή την τροπολογία γιατί δεν καλύπτει τις αναγκαίες κατά τη γνώμη του προϋποθέσεις.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν επίσης και άλλα κόμματα για διαφορετικούς λόγους. Η ΝΔ αντιτάχθηκε γιατί κατά τη γνώμη της ένα τέτοιο θέμα έρχεται να περάσει από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Σπ. Δανέλης χαρακτήρισε την τροπολογία εκβιαστική και απαράδεκτη, τονίζοντας ότι εγείρονται υποψίες για "διαπλοκή συμφερόντων που δεν ελέγχονται από τη Βουλή".

Η υπουργός

Στην παρέμβασή της η υπουργός ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, ενώ σ' ό,τι αφορά τις προγραμματικές συμφωνίες τόνισε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα που μας δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το θέμα δε της διαφάνειας σημείωσε πως οι συμφωνίες αυτές διενεργούνται με τον τρόπο που ορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες.

Τέλος, η υπουργός κατέθεσε χτες τροπολογία με την οποία προβλέπεται η επιβολή τέλους ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ρεύματος από θερμικούς λιγνιτικούς σταθμούς των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας, σε ποσοστό 0,4% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Τα κονδύλια που θα συγκεντρώνονται απ' αυτό το τέλος θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα επιβαρύνουν την ίδια την επιχείρηση με 3 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ