Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Συνεχίστηκε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά την ακαδημαϊκή εξέλιξη των πανεπιστημιακών και άλλα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επαναφέρει σε ισχύ τροποποιημένη τη μεταβατική διάταξη του νόμου Σουφλιά μέχρι να υπάρξει τελική ρύθμιση για το θέμα της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι οι, κατά την έναρξη της ισχύος του Νόμου Σουφλιά, υπηρετούντες αναπληρωτές καθηγητές, μόνιμοι επίκουροι καθηγητές και μόνιμοι λέκτορες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την εξέλιξή τους για την επόμενη μόνο βαθμίδα μια φορά, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετία από την εκλογή τους ή την εξέλιξή τους. Η εξέλιξη των επίκουρων καθηγητών και των λεκτόρων γίνεται με ανοιχτή διαδικασία, ενώ των υπολοίπων βαθμίδων χωρίς προκήρυξη της θέσης. Παράλληλα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξέλιξης μελών ΔΕΠ, που ήταν εκκρεμείς μετά την τροπολογία για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών, που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η διεύρυνση της Επιτροπής Κοστολόγησης Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων και συνίσταται θέση διευθυντή Μεταπτυχιακών Σπουδών για κάθε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο τμήμα εκείνο των πανεπιστημίων, που έχει την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος. Παράλληλα, οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ που κατατάσσονται σε τμήματα ΑΕΙ, απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, ενώ με απόφαση του ΔΣ του τμήματος των ΑΕΙ, όπου κατατάσσονται, απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων που διδάχτηκαν "πλήρως ή επαρκώς" στο τμήμα ή τη Σχολή του ΤΕΙ από όπου αποφοίτησαν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκαν χτες τρεις τροπολογίες που αφορούν θέματα μετεγγραφών φοιτητών πολυτέκνων οικογενειών από ξένα πανεπιστήμια σε ελληνικά, αποσπάσεων πολύτεκνων εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού, ενώ ρυθμίζεται το θέμα της επαναφοράς στο εκπαιδευτικό έργο ωρομίθιων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, προκειμένου να αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο δημόσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αέρα» η λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ! (2011-06-07 00:00:00.0)
Πλήθος οι πανεπιστημιακοί που δηλώνουν στήριξη στο ΚΚΕ (2009-06-06 00:00:00.0)
Αγώνας για να μην περάσουν τέτοιου είδους αποφάσεις (2006-02-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-05-27 00:00:00.0)
Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη» (2001-05-08 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ