Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πληρώνουν οι μικροί για να "τρώνε" οι μεγάλοι

Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τη ΔΕΗ σαν μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Το τιμολογιακό σύστημα, που εφάρμοζε και συνεχίζει να εφαρμόζει η ΔΕΗ με εντολή των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, ήταν και παραμένει έτσι δομημένο, ώστε οι οικιακοί καταναλωτές να επιδοτούν τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και τις πολυεθνικές. Κι όμως, η "κοινωνική ευαισθησία" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκφράζεται με τον προκλητικό ισχυρισμό που πρόβαλε προχτές από το βήμα της Βουλής η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, η οποία επιχειρώντας να εξωραϊσει τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, υποστήριξε πως στην Ελλάδα το τιμολόγιο οικιακού ρεύματος είναι το φτηνότερο από τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα επιδοτείται! Ξέχασε βέβαια να πει, ότι με την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, τα μόνα τιμολόγια ρεύματος που επιδοτούσε η ΔΕΗ, ήταν των πολυεθνικών και των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι οι απώλειες της ΔΕΗ από τη χαριστική σύμβαση με την ΠΕΣΙΝΕ, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Χρ. Ροκόφυλλου, φτάνουν στο αστρονομικό ποσό (για το διάστημα έναρξης λειτουργίας της μέχρι το 1994) των 500 δισ. δρχ. Στο νούμερο αυτό προστίθενται τα πολλά δισ. δρχ. που χάνει η ΔΕΗ κάθε χρόνο από τους διάφορους "αετονύχηδες" εργολάβους που λυμαίνονται τα έργα της. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 1996 της επιχείρησης, τα οποία μιλάνε για αύξηση των "Εργολαβιών Εκμετάλλευσης" το 1996 σε σχέση με το1995 κατά 93 δισ. δρχ. Η διοίκηση της επιχείρησης είναι τόσο εθισμένη να λύνει ακόμη και τα διοικητικά της προβλήματα με "εργολάβους", ώστε για το 1996 να προβλέπει τις δαπάνες για εργολαβίες οι οποίες φτάνουν τα 420 εκ. δρχ. στη ΓΔ Οικονομικού, στη ΓΔ Διοικητικού τα 370 εκ. δρχ. από 160 εκ. δρχ. το 1995.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργολαβίες αυτές τις αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο μικρό κύκλωμα, το οποίο μοιράζει την "πίτα" πολύ πριν τους υποτιθέμενους διαγωνισμούς. Αποκαλυπτική ως προς αυτό ήταν η "φασαρία" που ξέσπασε για την ανάθεση των έργων για το σταθμό Μεγάλο Λαύριο, που παρακολουθήσαμε τελευταία, ενώ ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και στο παρελθόν. Οσον αφορά τους εργολάβους που λυμαίνονται τα έργα της ΔΕΗ, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τα προγραμματισμένα για το 1996 έργα για την κατασκευή Δικτύων Διανομής συνολικής αξίας 78 δισ. δρχ. τα έχουν αναλάβει μόνο 16 εργολάβοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ