Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕ - ΗΧΟΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
"Τετ α τετ" με την κερδοσκοπία και την αποχαύνωση...

Πώς οι κατά τα άλλα ευυπόληπτοι μεγαλοεκδότες γεμίζουν τις τσέπες τους, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις και εκχυδα'ϊζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Μια απάτη ολκής, που γίνεται με τη συνδρομή του δημόσιου ΟΤΕ

"Πατώντας" πάνω στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου (μοναξιά, αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας), στις όποιες ελπίδες του (καλύτερη ζωή, περισσότερα λεφτά), αλλά και στα όποια ενδιαφέροντά του (αθλητισμός, μεταφυσική) το μεγάλο κόλπο στήθηκε. Οι "βαρόνοι" των μέσων πληροφόρησης ίδρυσαν εταιρίες "παροχής υπηρεσιών τηλε-ηχοπληροφόρησης" και, μοιράζοντας φρούδες ελπίδες στον κόσμο, κατορθώνουν να γεμίζουν καθημερινά όλο και πιο πολύ τις τσέπες τους. Σήμερα λειτουργούν η "Οντιοτέξ" του Μ. Κυριακού (ΑΝΤΕΝΝΑ), η "Μέντιατελ" του Χρ. Τεγόπουλου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΜΕΓΚΑ), η "Ντάταμπανγκ" των Χρ. Λαμπράκη και Σ. Κόκκαλη (ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, ΜΕΓΚΑ και άλλα πολλά ο πρώτος, ΦΛΑΣ ο δεύτερος), η "Νιούσφον" (γαλλικών συμφερόντων) και η "Κάπαφον" του Δ. Καλοφωλιά (ΕΞΠΡΕΣ, ΚΑΠΑΤΕΛ), ενώ άδειες έχουν ζητήσει πολλοί ακόμη. Ως "υπηρεσίες" αυτών των τηλεφωνικών γραμμών μπορούν να θεωρηθούν μόνο ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων και ο εκχυδαϊσμός των ανθρωπίνων σχέσεων. Μια απάτη ολκής, που δυστυχώς δεν πρόκειται να σταματήσει στις πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα. Ηδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις και αναμένεται σύντομα να δοθούν άδειες και σε άλλες παρόμοιες εταιρίες.

Χωρίς φραγμούς

Στην αρχή το δέλεαρ. Ολοσέλιδες καταχωρήσεις στην πλειοψηφία των εφημερίδων, απανωτές διαφημίσεις στα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Πρόσωπα χαρούμενα - σχεδόν... ευτυχισμένα - να κρατούν το ακουστικό στο χέρι και να προκαλούν να τους μοιάσουμε. Πώς; Σχηματίζοντας απλά στο καντράν του τηλεφώνου μας τον εννιαψήφιο αριθμό που συνοδεύει τις συγκεκριμένες διαφημίσεις.

Στη συνέχεια το "καλωσόρισμα" στον κόσμο των τηλεφωνικών ψευδαισθήσεων. "Γεια σας. Η AUDIOTEX σας καλωσορίζει στο "Τετ α τετ", στην πιο πολυσύχναστη γραμμή επικοινωνίας στην Ελλάδα. Αμέσως τώρα θα συνδεθείτε με κάποιο άλλο άτομο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής. Σας υπενθυμίζουμε ότι μετά από 15 λεπτά συνομιλίας θα αποσυνδεθείτε, λόγω των κανονισμών του ΟΤΕ. Αλλά μη στεναχωριέστε! Θα μπορείτε να ξανακαλέσετε αμέσως για να συνεχίσετε τη συνομιλία σας με κάποιο άλλο άτομο ή ίσως και με το άτομο που μιλούσατε προηγουμένως...". Ακολουθούν αμέσως μετά και άλλες οδηγίες ή "συμβουλές", έτσι για να περνά η ώρα και να πέφτουν οι μονάδες στο μετρητή του ΟΤΕ. Κι αν μέχρι το τέλος της συνομιλίας δεν μπορέσετε να αποκτήσετε καινούριους φίλους, το σίγουρο είναι ότι "κερδίσατε" έναν φουσκωμένο τηλεφωνικό λογαριασμό... Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν όλες αυτού του είδους οι "υπηρεσίες".

Εύκολα κέρδη

Ο μηχανισμός λειτουργίας αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης είναι απλός. Πρόκειται στην ουσία για πολλαπλούς αυτόματους τηλεφωνητές που μπορούν να απαντούν ταυτόχρονα σε πολλές κλήσεις, δίνοντας και τη δυνατότητα επιλογής για διάφορες προσφερόμενες "υπηρεσίες" μέσω της χρήσης των αριθμών του καντράν του τηλεφώνου. Πρόκειται, επίσης, για σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα, που δίνουν τη δυνατότητα σε αυτόν που καλεί να επιλέγει για συνομιλητή κάποιον άλλον που έχει καλέσει εκείνη τη στιγμή το κέντρο αυτό. Το κέρδος για την εταιρία τηλε-ηχοπληροφόρησης προκύπτει ως εξής: Ο ΟΤΕ, μέσω του οποίου αναγκαστικά συνδέεται κάποιος με αυτές τις εταιρίες τηλε- ηχοπληροφόρησης, χρεώνει τη συνομιλία με 164 δραχμές το λεπτό. Ο ΟΤΕ παρακρατεί τις 82 δραχμές και τις υπόλοιπες 82 τις αποδίδει στην εταιρία.

Οι εταιρίες τηλε-ηχοπληροφόρησης έχουν μεν κάποιο σχετικά μεγάλο κόστος εγκατάστασης, αλλά τα έξοδα λειτουργίας τους είναι πάρα πολύ μικρά. Ετσι, η απόσβεση γίνεται γρήγορα και το κέρδος πλέον είναι μεγάλο. Ομως, για να πουλάνε τις "υπηρεσίες" τους χρειάζονται συνεχή και έντονη διαφήμιση. Γι' αυτό στο χώρο δραστηριοποιήθηκαν οι μεγαλοεκδότες, που μπορούν να εξασφαλίζων μέσω των εφημερίδων και των σταθμών τους την απαραίτητη διαφήμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ