Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Πρεσβευτές ειρήνης και φιλίας

Υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, της καλής γειτονίας και της φιλίας, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο, Ευρώπη, με βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, τάσσεται με ψήφισμά της η ελληνική κοινότητα "Ράιν - Σικ - Κράι" της Γερμανίας.

Η κοινότητα καλεί όλο τον απόδημο ελληνισμό "να συμβάλει για την ειρήνη και τη συνεργασία και να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας για σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις χώρες, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου".

Σε άλλο ψήφισμά της, η κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα "κάθε εκδήλωση ρατσισμού απ' όπου κι αν προέρχεται" και τις επιθέσεις ενάντια σε αλλοδαπούς από ακροδεξιούς κύκλους. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι "ο ρατσισμός και ο φασισμός, δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, θα χτυπήσουν και την πόρτα του κάθε Γερμανού δημοκράτη εργαζόμενου". Προσθέτουν ότι η ενότητα των μεταναστών με το γερμανικό προοδευτικό κίνημα μπορεί να ανακόψει τα ακροδεξιά σχέδια.

Επίσης, η κοινότητα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου και υποστηρίζει μια δίκαιη λύση του προβλήματος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Για τη συμμετοχή των μεταναστών στις ελληνικές εκλογές προτείνει στην κυβέρνηση να θεωρηθεί ο τόπος που ζουν και εργάζονται απόδημοι σαν μια εκλογική περιφέρεια που θα εκλέγει περιορισμένο αριθμό βουλευτών.

Ζητά την επίλυση των προβλημάτων με την υπηκοότητα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την απόκτηση, σαν Ελληνες πολίτες, πλήρων πολιτικών και εκλογικών δικαιωμάτων σε μια άλλη χώρα - μέλος, μετά την τρίμηνη ή εξάμηνη μόνιμη παραμονή στη χώρα αυτή.

Επίσης ζητά την αναγνώριση των ελληνικών κοινοτήτων και της ομοσπονδίας τους σαν ενιαία, εθνικά, δημοκρατικά όργανα έκφρασης και εκπροσώπησης του ελληνισμού στη Γερμανία, καθώς και την οικονομική τους υποστήριξη από το ελληνικό κράτος.

Τέλος, προτείνει την υποχρεωτική ένταξη ελληνόγλωσσου προγράμματος στο πρωινό πρόγραμμα των γερμανικών σχολείων σε όλους τους τύπους και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Η κοινότητα σημειώνει ότι η Γερμανία συμφωνεί να εντάξει εφτάωρο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα, όπου υπάρχει ικανοποιητική συγκέντρωση ελληνικού πληθυσμού. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η κοινότητα στην αναγκαιότητα της καλλιέργειας στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού, της ελληνικής γλώσσας και της πατριδογνωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ